Kulturális kirándulások

 

EGYNAPOS KIRÁNDULÁSOK,
ORSZÁGJÁRÁS,
BUDAPESTI SÉTÁK,
PROGRAMOK,
KULTURÁLT SZÓRAKOZÁS,
TÁRSASÁGI ÉLET
— A BARÁTSÁG KLUB TAGJAINAK

 

+36 (20) 971-1599

info@baratsagklub.hu

 

Árva vára — múltunk egy darabkája, kisvonatozással

2020. augusztus 14. péntek

Árva vára - magas sziklaszirten sasfészekként illeszkedik a gyönyörű tájba, a történelmi Magyarország északi határán. Az isteni természet és az emberi akarás csodája, Balassák, Thurzók és Thökölyk baljós, legendás, ősi vára, múltunk egy darabja Szlovákiában. Legmagasabb tornyából (112m) pazar kilátás nyílik a környékre. A fátrai erdőségeken keresztül az utazás is minden évszakban szemet gyönyörködtető élmény.
Építése a XIII. századra nyúlik vissza, de tulajdonosai többször átépítették. Az erőd három külön várrészből áll, melyek a hegyoldal szintkülönbségét követve, egymás fölé épültek. A várba rövid szerpentin út vezet, majd a felvonóhídon át egy hosszú alagúton keresztül jutunk az alsóvár udvarára. Várkápolnájában van a Thurzó család sírboltja. Múzeumában a tulajdonos főúri famíliák tagjait ábrázoló festmények, szobrok, ruhák, fegyverek, trófeák, gazdag ornitológia gyűjtemény, XV. századi freskók láthatók. 
A környék felfedezésére a muzeális jellegű keskeny nyomtávú erdei vasút tartogat feledhetetlen élményt. (Szlovákia; Euro) Idegenvezető: Pőthe Attila

 „A legenda szerint egyszer lovagok érkeztek az országba. Nyári idő volt, és nekik nehéz páncéljaikban kellett lovagolniuk a melegben. Csüggedésükben Istenhez fohászkodtak. Az egyikük azt kérte, hogy az Úr borítson sátrat föléjük, és védje meg őket a tűző naptól. A másik azt kérte, hogy inkább építsen egy várat, amely olyan magas, hogy a teteje a nap elől a felhőkbe nyúlik. A harmadik hozzátette, hogy az sem baj, ha az magányosan, árván fog állni, és nem laknak a környékén emberek. Alighogy kimondták a kívánságaikat, hirtelen nagy szél kerekedett, és magával ragadta a lovagokat. Amikor magukhoz tértek, egy várban találták magukat. Az építmény egy kopár, a környezetéből messze kiemelkedő hegy tetején állt. Sem a falain belül, sem a környékén nem találtak senkit. Ezért a lovagok Árva várának nevezték el.”

Találkozó: 5:45;   Indulás: 6:00 órakor 

Részvételi díj: 12 400 Ft;  Gyermekkedvezmény: 2000 Ft

Megrendelés kirándulásra vannak még szabad helyeink az autóbuszon

Belépőre (vár vezetéssel és kisvonat) dolgozónak 15 euro szükséges, nyugdíjasnak és gyermeknek 8 euro.

 

enlightened Rövid tájékoztató autóbuszos kirándulásainkhoz

 

Új, 2021-es általános tájékoztató információ innen letölthető

 

Autóbuszaink Budapestről, az M2-es metró „Puskás Ferenc Stadion” megállójának közelében, a Dózsa György út — Kerepesi út kereszteződésében található OMV töltőállomás mellett, a BOK Csarnok (volt SYMA Csarnok) Dózsa Gy. úti bejáratával szemben lévő buszparkolóból indulnak és ide is érkeznek visszaA tervezett útvonal mentén irodánkkal történő megbeszélés esetén vidéki fel- és leszállási lehetőséget — vendégeink saját felelősségére — biztosítunk pl. benzinkútnál, autópálya pihenőben, ahol autóbuszunk szabályosan és biztonságosan megállhat. Budapesten belül nincs másik fel- és leszállási lehetőség.  Az autóbuszban hagyott és elhagyott tárgyakra felelősséget nem vállalunk! A csoport leszállítását követően a gépkocsivezetőn kívül vendég nem tartózkodhat az autóbuszon.
Az autóbuszon kijelölt szolgálati helyre vendég csak az iroda jóváhagyásával ülhet. A második sor ülőhelyei (VIP ülések) felár ellenében kérhetők, melynek díjai  3000 Ft/ fő/ ülés. A kényelmesebb utazás érdekében megrendeléskor a szabad helyek függvényében +1 szabad ülés igényelhető, felára 5000 Ft/fő/nap. Amennyiben kisebb autóbusszal utazunk, a befizetett felárat visszafizetjük.

 

Kirándulásaink részvételi díjai tartalmazzák az autóbuszos utazás költségeit (autóbusz bérleti díja, autópályadíj, gépkocsivezető(k) napidíja, parkolás, úthasználati díj), a csoportvezetést (idegenvezető / csoportvezető ellátása, programmal kapcsolatos költsége) és belföldön legtöbbször ebédet. 2021-ben a vírushelyzetből adódó nehézségek miatt kirándulásainkat átmenetileg ebéd nélkül szervezzük. Az otthonról hozott vagy útközben vásárolt (pl. benzinkút) elemózsiát menet közben, az autóbuszon fogyasztjuk el. Kérjük vendégeinket, hogy erős illatú (pl. halkonzerv), gyorsan romló élelmiszereket ne hozzanak magukkal és vigyázzunk autóbuszunk tisztaságára!

 

 heart Gyermekkedvezmény (felnőttel utazónak) 18 éves korig 2 000,- Ft.

 

Figyelem, újdonság! 2021-től lehetőséget biztosítunk klubtagunkkal együtt utazó vendég 2000 Ft felárral történő részvételére. (Az utazáshoz a vendég adatait - név, cím, e-mail cím - is szükséges irodánknak megadni!)

Általában a helyszínen készpénzben külön fizetendők az esetleges kiadások (pl. belépő, helyi tárlatvezetési díj), melyekre naponta belföldön kb. 5 - 6.000,- forintot, külföldön legalább 25 - 30 eurót javaslunk illetve ennek megfelelő helyi fizetőeszközt, lehetőleg kis címletekben.

Programjainkra kérjük, hozza magával érvényes személyazonosító okmányát, szükséges gyógyszereit, igény szerint enni- és innivalót. Kirándulásainkra kényelmes lábbeli viselését és réteges öltözködést ajánlunk. Szüksége lehet aprópénzre, mobiltelefonra, esernyőre, elemre a fényképezőgépbe. A program során kérjük, legyen figyelemmel utastársaira, a helyi szokásokra, az idegenvezető tájékoztatásaira. Tartsa be az előírásokat és a kulturált viselkedés illemszabályait, hogy mindannyian jól érezzük magunkat és legközelebb is barátsággal üdvözöljük egymást!

Kirándulásainkra kössön honlapunkról bankkártyája használatával
Betegség- Baleset- és Poggyászbiztosítást!
  

Meghirdetett programjaink tájékoztató jellegűek! Az időpontok és az árak módosulhatnak! Tájékoztatásunk nem teljes körű! További és aktuális információkért kövesse honlapunkat!

Kellemes kirándulást kívánunk!

 
 

Jegyzet

Utolsó frissítés:
2021. április 8.

2020. február 28-ig 5524-en váltottak klubtagságot egyesületünkbe.

A honlapon megjelent információk tájékoztató jellegűek! A képek illusztrációk.
Az esetleges hibákért elnézést kérünk!

A képek forrása: internet és klubtagjaink programjainkon készített fotói.

 

Időjárás

Hőtérkép

 

Támogatóink, partnereink