Kulturális kirándulások

ŐRSÉG — szerek, haranglábak, kástuk (2nap/ 1éj)

2023. szeptember 26. kedd

Kirándulásunkon a hármas határ ölelésében fekvő, földrajzilag nehezen körül határolható, ugyanakkor néprajzilag önálló, viszonylagos érintetlenségét és hagyományait őrző határőrvidék ezerszínű kincseit gyűjtjük tarsolyunkba. Az Őrség elnevezés onnan ered, hogy a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek, hogy a magaslatokról figyelni tudják a határvonalat. A későbbiekben is fontos volt a határ őrizete, majd feladatuk kiegészült a vasérclelőhelyek és a só őrzésével, a ló- és marha kereskedelem biztosításával. A szelíden hullámzó dombvidéken jellegzetes településszerkezet alakult ki, a dombtetőkön néhány házból álló „szerek” alkották a településeket. Az itt élő emberek évszázadok alatt alakították ki maguknak apró parcellás gazdálkodásukat a rossz talajon, tájba simuló épületeikkel, csodálatos templomaikkal, agyagedényeikkel, sajátos ételeikkel, ízeikkel hozták létre sajátos kultúrájukat.


Időpont:   2023.szeptember 26-27.   kedd-szerda    2nap/ 1éj  

Utazás:  autóbusszal, idegenvezetővel, kényelmesen

Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora) 

Szállás: 2 ágyas fürdőszobás szobákban; 4db 1 ágyas szobánk van

 

1. nap: Az Őrség kapujától a tájegység belsejébe
Körmenden, az Őrség kapujában, egykori kastélyukban ismerkedünk a Batthyány-család évszázadaival. A főúri famíliából számos nagyság származott, főkapitány, nádor, herceg, Batthyány Lajos első felelős miniszterelnök és a boldoggá avatott szemorvos, Dr. Batthyány-Strattmann László. Mosolyt csal arcunkra a lábbeligyártás érdekes múltja, a cipőtörténelem egy-egy példánya, pl. Sissi vagy Jászai Mari cipői vagy épp egy kínai topánka. Szalafő épületei az 1700-as évekbeli állapotot mutatják, az olajütés mikéntjével is megismerkedünk. Pityerszeren zsúpfedeles boronaházat és az 1800-as évekből megőrzött emeletes kástut láthatunk, a pajtabüfében minden bizonnyal fellelhetünk egy kis harapnivalót. Őriszentpéteren megtekintjük a Szent Péter nevét viselő román-kori templomot, a középkori téglaégetőt és 
felkeressük Gömbös Mátyás vadászati gyűjteményét. Pankaszon az Őrség legszebb és legrégebbi szoknyás haranglábját és a kovácsműhelyt, majd szálláshelyünkön vacsorázunk és lehet, hogy szarvasbőgés kíséri álmunkat.

2. nap: Az Őrség legmélyebb titkai
Reggelit követően a szőcei láp pallóin a tőzegmohás láprét páratlan élővilágával ismerkedünk.  Veleméren, az erdő szélén, egy kis dombon találjuk az Őrség csodáját, a Fények templomát. Az aprócska, egyhajós, sokszögű szentéllyel záródótemplombelsőt Aquila János 1377 körül festette. A páratlan értékű freskóábrázolásaihoz a bibliából és a szentek legendáiból merített ihletet. Magyarszombatfán az őrségi fazekas mesterek ügyességét    Szentgyörgyvölgyön újabb csoda, a református templom festett famennyezete bűvöli el a látogatókat. A templomhajóban 88 darab téglalap alakú, kékre festett, bárányfelhőkkel virágmotívumokkal díszített fatáblának a látványa sokáig szép emlék marad kirándulásunkról!

 

Találkozó: 6:45;   Indulás: 7:00 órakor

Részvételi díj: 64 900 Ft (klubtaggal együtt utazó vendégnek)

Egyágyas felár: 12 000 Ft/ fő/ 1éj 

Klubtagnak:  59 900 Ft 

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz

Honnan indulunk?    Rövidített link: https://tinyurl.hu/7eS0

Tervezett útvonal:  1 nap  térkép    2. nap  térkép