Kulturális kirándulások

Bajnai kastély, majki remeteség, Bábolnai Ménesbirtok

2023. március 18. szombat

   

Reggeli indulást követően hamar Bajnára érünk. „A Hild József tervei alapján klasszicista stílusban átépített, mára kívül-belül megújult hófehér bajnai kastély egykor az Ördöglovas, vagyis gróf Sándor Móric és családja otthonául szolgált. „A Hild József tervei alapján klasszicista stílusban átépített, mára kívül-belül megújult hófehér bajnai kastély egykor az Ördöglovas, vagyis gróf Sándor Móric és családja otthonául szolgált. A lélegzetelállító lovaskalandjairól híres gróf a legenda szerint egy alkalommal saját kastélya erkélyéről is leugratott, és az épületben is gyakran lovon járt. A megszépült főépület új, élményalapú, interaktív tárlata modern szimulációs eszközök segítségével vonja be a látogatót Sándor Móric hajmeresztő lovas ugratásaiba és kalandjaiba. A kastély későbbi örököse, Metternich-Sándor Paulina is apja nyomdokaiba lépett hírnévszerzés tekintetében: ő diktálta a divatot a 19. századi Párizsban, divatklubot alapított Bécsben, Richard Wagner neki ajánlotta egyik darabját, és Edgar Degas is megfestette őt. A dámák utánozták öltözködését, kifinomult stílusát. A nagytermekben látható falfestmények, amelyeket a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico alkotott, a műemlék épület különleges díszei. Az Etruszk terem díszítéséhez etruszk vázák mintái szolgáltak alapul, a Raffaello terem mennyezetképét Raffaello vatikáni loggiájának groteszkjei ihlették. Az 1970-es években úgy mentették meg a pusztulástól ezt a hatalmas mennyezetképet, hogy aprólékos munkával teljes egészében leválasztották a beázott födémről. A restaurált alkotás több mint 40 év után kerülhetett vissza eredeti helyére. Érdemes megcsodálni ezt a remekművet, amely napjainkban is abban a formájában látható, ahogyan az Ördöglovas is látta.” (forrás: NÖF)

A Gerecséből átgördülünk a Vértes északi oldalára, ahol az erdők csendjében, tavaktól övezve bújik meg a frissen megújult majki remeteség. A barokk kolostoregyüttes egyedülálló, mindenki számára megismerni érdemes turisztikai látványosság, építészeti és vallástörténeti mélységeiben helyi szakvezető segítségével merülünk el. Valaha kamalduli (a bencések szigorított rendje) szerzetesek éltek falai között, hosszú szakállt és fehér ruhát viseltek. A rend tagjai a lelki tökéletességre törekedtek, aminek elérése érdekében elmélyülten, magányosan, rendkívül puritán életet éltek különálló cellaházaikban, minden munkát maguk végeztek. Némasági fogadalmat tettek, egymáshoz is csak ünnepnapon szóltak és nem érintkeztek a külvilággal. A kamalduli rendet II. József rendeletben megszüntette, a „fehér barátok” hátrahagyott épületeiben az Esterházyak alakították ki vadászkastélyukat. „Az egész Európában kuriózumnak számító műemlékegyüttes ma már teljes szépségében megújulva várja a látogatókat. Talán a majki remeték hagyatéka az a különös áhítat is, amelyet az évszázados falak árasztanak, és amely minden ide látogatóra hatást gyakorol. A korhű enteriőrök segítségével, a kiállítások interaktív elemeivel, a látogatók bepillantást nyerhetnek az egykor némasági fogadalomban itt élt szerzetesek zárt világába. Merüljenek el a remeték csendjében, ismerjék meg érdekes történetüket, amely által a barokk kor világképe is feltárul. Sétáljanak az újjászületett mértani kert fűszernövényei között, csodálják meg a grottakápolna izgalmas freskóit, a csonka templomtorony újraöntött harangját és látogassák meg a cellaházakban kialakított látványmanufaktúrákat! Majkon, ahol a csend lakik, nemcsak kulturális, de lelki felüdülés is várja a látogatót.” (forrás: NÖF)

Elmélyült gondolatainkat hátrahagyva, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon gyűjtünk újabb élményeket, melyet még 1789-ben alapított II. József császár. Vendéglátóink bemutatják a ménesudvar nevezetességeit, az Arab ménes istállóit, hazánk legszebb lovardáját, a Hősök kapuját, Magyarország legöregebb akácfáját, a Kocsimúzeumot az Afrika múzeumot és a Ménestörténeti kiállítást. Ezernyi élménnyel gazdagodva estére érünk vissza autóbuszunkkal Budapestre.

Találkozó: 7:15;   Indulás: 7:30 órakor

Részvételi díj: 19 400 Ft (klubtaggal együtt utazó vendégnek) 

Klubtagnak: 17 400 Ft

Előzetes tájékozódásunk szerint belépőkre, helyi vezetésre fizetendő:  teljes árú: 9400 Ft, 62-70 éves kor között: 4900 Ft, 70 éves kor fölött: 2900 Ft

  

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz

Honnan indulunk?   Tervezett útvonal: térkép   Rövidített link:  https://tinyurl.hu/eU9E