Kulturális kirándulások

A bajnai kastély, a szaléziak birodalma és a Csillagerőd

2023. május 4. csütörtök

Kirándulásunk első állomása Bajna. „A Hild József tervei alapján klasszicista stílusban átépített, mára kívül-belül megújult hófehér bajnai kastély egykor az Ördöglovas, vagyis gróf Sándor Móric és családja otthonául szolgált. A lélegzetelállító lovaskalandjairól híres gróf a legenda szerint egy alkalommal saját kastélya erkélyéről is leugratott, és az épületben is gyakran lovon járt. A megszépült főépület új, élményalapú, interaktív tárlata modern szimulációs eszközök segítségével vonja be a látogatót Sándor Móric hajmeresztő lovas ugratásaiba és kalandjaiba. A kastély későbbi örököse, Metternich-Sándor Paulina is apja nyomdokaiba lépett hírnévszerzés tekintetében: ő diktálta a divatot a 19. századi Párizsban, divatklubot alapított Bécsben, Richard Wagner neki ajánlotta egyik darabját, és Edgar Degas is megfestette őt. A dámák utánozták öltözködését, kifinomult stílusát. A nagytermekben látható falfestmények, amelyeket a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico alkotott, a műemlék épület különleges díszei. Az Etruszk terem díszítéséhez etruszk vázák mintái szolgáltak alapul, a Raffaello terem mennyezetképét Raffaello vatikáni loggiájának groteszkjei ihlették. Az 1970-es években úgy mentették meg a pusztulástól ezt a hatalmas mennyezetképet, hogy aprólékos munkával teljes egészében leválasztották a beázott födémről. A restaurált alkotás több mint 40 év után kerülhetett vissza eredeti helyére. Érdemes megcsodálni ezt a remekművet, amely napjainkban is abban a formájában látható, ahogyan az Ördöglovas is látta.” (forrás: NÖF)

Utunkat a Gerecse NatúrPark területén folytatjuk, Péliszentfödkereszten, a Szalézi rend 1992-ben visszakapott szakrális központjában. Nagyon szép környezetben, a 633 méter magas Gerecse nyúlványa és a 374 m magas Öregkő hegy lábánál fekszik, ott, „ahol a források vize és a zarándokutak csendje találkozik”. a 633 méter magas Gerecse nyúlványa és a 374 m magas Öregkő hegy lábánál fekszik. A Látogatóközpont kiállítása részben szakrális megközelítéssel, részben a Gerecse természeti értékeinek bemutatásával szól hozzánk, értelmes-érzelmes üzenetekkel. A rövid, de tartalmas installációk segítenek befogadni és megbecsülni a környék szépségeit, értékeit, miközben egy kiadós sétát teszünk a friss levegőn, mielőtt Komáromnak vesszük az irányt.

A komáromi Csillagerőd felújítása lehetővé tette a budapesti Szépművészeti Múzeum több mint százéves gipszmásolat-gyűjteményének a bemutatását. Az 1896-ban alapított múzeum a megnyitásakor, a 20. század első évtizedében, több mint ezer jelentős szobrászati alkotás másolatával rendelkezett, az antikvitástól a reneszánszig terjedő időszakból. Az 1920-as évektől a másolat gyűjtemények fokozatosan vesztettek népszerűségükből, így a második világháborút követően a gipszöntvényeket nem védték és nem állították helyre: több évtizedes hányattatás várt rájuk. A 2015-ben megkezdett restaurálási folyamat eredményeként mintegy háromszáz kiemelkedő antik, középkori és reneszánsz másolat látható a pár hete megnyílt erődben rendezett új kiállításon, csoportunknak természetesen szakvezetéssel. Legutóbbi látogatásunk alkalmával örömmel tapasztaltuk, hogy a helyi tárlatvezetők milyen közérthetően, lényegretörően, mégis kellő alapossággal kalauzoltak végig a művészettörténeten belül a szobrászat fejlődésének, alakulásának útján. Kulturális és természeti látnivalókban, ismeretekben gazdag kirándulásunkról az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Találkozó: 7:15   Indulás: 7:30 órakor

Részvételi díj: 16 400 Ft (klubtaggal együtt utazó vendégnek) 

Klubtagnak: 14 400 Ft

 Jelentkezés lezárult

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz

Honnan indulunk?    Tervezett útvonal: térkép   Rövidített link: https://tinyurl.hu/gc2H/