Kulturális kirándulások

A Belvárosi plébániatemplom titkai

2023. szeptember 5. kedd

Budapesti séta — Feltárulnak a Belvárosi plébániatemplom titkai. Szakrális tér, történelmi események színhelye, kulturális különlegesség. Falain belül tizennégy építéstörténeti korszakba nyerhetünk bepillantást fővárosunk legrégebbi templomában és altemplomában.
A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia 2023-ban ünnepli alapításának 975. évfordulóját. Az 1048-ban alapított plébánia korábbi bélyegzőjének töredék lenyomatai is őrzik annak az emlékét, hogy már 975 éve keresztény közösség létezik Pesten, a Duna folyam bal partján. A Plébánia közössége ebben az évben nemcsak az alapítás évfordulójára emlékezik, hanem ünnepli a templom 1948-ban elkészült főoltárának 75. évfordulóját, valamint Mindszenty József bíboros itt elhangzott beszédének 75. évfordulóját.

Tudja,  hogy a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban volt Széchenyi István jelképes temetése 1860. április 30-án?
Vajon igaz-e a legenda, hogy a templomot az Erzsébet-híd építésekor "eltolták"?
Hogyan került a templomba Szent Gellért püspök ereklyéje a XXI. század elején?


A séta keretében a fenti kérdésekre is választ kapunk és megtekintjük Szent László, Szent Erzsébet és Szent Gellért ereklyéjét, a török-kori ún. mihrábot, a XIV. századi "Trónoló Madonna" freskót, a XV. századi freskó töredékeket, Molnár C. Pál oltárát, a 2017-ben megnyitott altemplomot és a Szent Kereszt ereklyét. Látogatásunk végén fölmegyünk (nem kötelező!) a toronykilátóba (lift van), ahonnan csodás kilátás tárul elénk Pest felé, a Duna folyamra, a budai oldalra. Láthatjuk a templom tetőszerkezetének míves ácsmunkáját, majd az. ún. Liszt Ferenc toronyban megismerkedünk Liszt Ferenc életének e templommal kapcsolatos kötődésével.

Találkozó: 9:45 órakor a templom előtt

Részvételi díj: klubtagoknak 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet), nem klubtag vendégnek 2000 Ft szervezési díj fizetendő és a vezetés díja 3000 Ft. A program helyi szakvezetéssel kb. 1,2 - 2 óra.

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz