Kulturális kirándulások

Budapesti séta — Csontváry-kiállítás tárlatvezetéssel

2023. május 17. szerda

Élénk, izzó színek, óriás „látlat”, hatalmas festőfelület, nagy motívumok – vízesések, hegyek, több ezer éves romok és több száz éves cédrusok.

Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919) születésének 170. évfordulóját ünnepeljük. Ebből az alkalomból szakvezető kalauzolásával tekintjük meg a Szépművészeti Múzeum kiállítását. A mintegy 40 művet felvonultató tárlat tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt. Egy térben láthatjuk a taorminai görög színház romjai és a Baalbek, a Panaszfal bejáratánál  Jeruzsálemben és a Mária kútja Názáretben, Tengerparti sétalovaglás, a Jajcei és a Schaffhauseni vízesés, A Nagy Tarpatak a Tátrában és a híres Magányos cédrus és a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban — alkotásokat.

A festő monográfusa, Németh Lajos írta 1963-ban, a korábbi kiállítás kapcsán: „Elérte hát, amit akart, amiért élt, amiért a Tátra aljáról Taorminába, onnan Libanonba űzetett” “Kortársai nevették és gúnyolták […] Hagyatéka a művészszakértő véleménye alapján csaknem fuvaros kezébe került, és ha nincs egy fiatal, jó szemű építőművész, Gerlóczy Gedeon, vásznaiból ponyvát szabdalnak. […] Negyvenéves kora után kezdett rendszeresen festeni, ám hamar utolérte a korát. Korai művei objektív természettanulmányok, majd sajátos naiv expresszionista hangvételhez érkezett. Nagy tájképeit a természettel való panteisztikus eggyé válás, a művészi és a természeti organizmus egymásnak megfelelése jellemzi. A Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben című képében és a nagy Tátra-vízióban a tragikus ihletettségű expresszív dráma uralkodik. A cédrus-képekben, a Mária kútjában és a Tengerparti sétalovaglásban pedig szintetikus egységbe ötvöződtek művészete legfontosabb jellemvonásai: a panteisztikus alázat, az álomittas líra, az expresszív drámaiság, és új jelenségként a felszínre tört, az eddig inkább csak néha felbukkanó, szimbólumalkotó erő. […]  Csontváry művészetének jelentősége túl nő a magyar művészet határain, életműve az egyetemes művészettörténet nagy produktumai közé tartozik. Nemcsak a korában felmerült festői problémákra adott egyéni hangvételű választ, hanem úgyszólván minden benne van, ami a piktúra lényegét adja, ami előtte történt, s latensen az azután jövő is. Modernebb, mint sok, a tételes izmusokhoz kapcsolódó kortárs – ám ugyanakkor ősi sorról jött, igazi rokonai csakugyan a művészettörténet nagy korszakaiban találhatók. Épp ezért méltó hozzá, hogy műveit a Szépművészeti Múzeumban mutatják be.”

Találkozó: 11:15 - és 11:20 között a bejáratnál

Részvételi díj klubtagoknak 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet), nem klubtag vendégnek 2000 Ft szervezési díj + belépő vezetéssel teljes árú 5300 Ft, kedvezményes 65-70 éves kor között 3100 Ft, 70 éves kor fölött 900 Ft. Csoportunk létszáma maximum 17 fő. A ruhatár használata kötelező. Rövidített link: https://tinyurl.hu/lEmo

 

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz