Kulturális kirándulások

Budapesti séta — Fiumei sírkert — nagyjaink mauzóleumai

2022. október 18. kedd

  

A Fiumei úti sírkert több mint temető: Magyarország egyik legnagyobb szoborparkja, arborétumnak is beillő területén fasorok, madárfajok sokasága és emlékek, érzések, életutak... Az 1849-ben Pest köztemetőjeként megnyílt Fiumei úti sírkert az egyetlen temető, amely teljes egészében nemzeti emlékhely, szabadtéri történelemkönyv. A magyar kultúra nagyjai közül először a Szózat megzenésítőjét, Egressy Bénit temették el itt 1851-ben, a Szózat költőjének, Vörösmarty Mihálynak a koporsóját pedig már tömegek kísérték ide 1855-ben. Gróf Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleumai nemzeti kultuszhellyé avatták a sírkertet, ahol a lenyűgöző Apponyi-hintó is emlékeztet a nemzet nagy halottainak járó végtisztességre. További nagyjaink között itt nyugszik Munkácsy Mihály, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Csontváry Kosztka Tivadar, József Attila, Blaha Lujza, Jászai Mari, Jancsó Miklós, Kertész Imre és Makk Károly, így a sírkert a magyar kultúra felbecsülhetetlen „zarándokhelye” is.

Klubtagjainkkal hol ilyen, hol olyan témában vissza-vissza járunk, mert megunhatatlan és gyönyörű. Ez alkalommal kb. 2 órás temetősétánk keretében nemzetünk nagyjairól emlékezünk meg, Gróf Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleumait keressük föl, őszi színpompával a háttérben.

Találkozó: 10:00 óráig a főbejáratnál

Részvételi díj klubtagoknak 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet), nem klubtag vendégnek 1500 Ft szervezési díj. Csoportunk létszáma maximum 25 fő. Rövidített link: https://tinyurl.hu/9JUk


Jelentkezés lezárult

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz