Kulturális kirándulások

Budapesti séta — Gül Baba türbéje

2024. március 21. csütörtök

   

Gül Baba türbéjéből szépen felújított turisztikai látványosság lett, melyet nemrégiben birtokba vehettek a hívők és a budapestiek. A török dervis 16. sz-i sírkápolnája a világ legészakibb iszlám szent helye, az egyetlen működő iszlám zarándokhely a keresztény Európa területén. 
Idegenvezetőnk segítségével megelevenedik a múlt, mikor Magyarország jelentős része török uralom alatt állott. I. Szulejmán szultán - Szapolyai János király halálát (1540) követően - 1541. kora tavaszán döntött arról, hogy elfoglalja Buda várát, hogy az ne kerüljön a másik magyar király, I. Habsburg Ferdinánd csapatai kezére. őre, amikor Magyarország jelentős része török uralom alatt állott.
I. Szulejmán szultán - Szapolyai János király halálát (1540) követően - 1541. kora tavaszán döntött arról, hogy elfoglalja Buda várát, hogy az ne kerüljön a másik magyar király, I. Habsburg Ferdinánd csapatai kezére.
A szultán a bektasi rend tagjait bízta meg azzal a feladattal, hogy a török csapatok Buda alá való érkezése előtt a városhoz közel alapítsanak egy iszlám vallási központot.
A bektasi rend tagjai elsősorban szerzetesek, dervisek, de - szükség esetén - katonai feladatokat is ellátnak. Vezetőjük Gül Baba volt, aki főként békés természetéről, verseiről, természetszeretetéről vált ismertté. A legenda szerint mindig viselt a turbánján egy rózsaszálat: erről kapta a Rózsák-Atyja becenevet.
Halála után, tiszteletére díszes temetést rendeztek, amelyen maga I. Szulejmán szultán is részt vett, sőt, a legenda szerint beállt a koporsóvivők közé is. A Gül Baba sírja fölé emelt türbét 1543 és 1548 között építtette Mehmed Jahjapasazáde, a 3. budai pasa. A hely azóta is az iszlám vallásúak zarándokhelye, török turisták rendszeres úti célja.

A helyreállítás során felépítették az oszlopcsarnokot, a két díszkutat, a kultikus szerepű csesmét és a márványburkolatú szelszebilt, majd egy igazi török kávézót és egy kiállítótermet (Összmagyar Galéria) állítottak fel az idelátogató zarándokoknak, turistáknak. A befejezését követő ünnepélyes megnyitóra 2018. augusztus 21-én került sor; azóta látogatható ez a különleges hangulatú, egyedi, kultikus, vallástörténeti műemlék. (Forrás: Wikipédia)

Találkozó: 10:05 órakor a 191-es autóbusz Mansfeld Péter park megállójában (a Nyugati pályaudvartól indul 09:36 órakor és 09:56 órakor)

Megrendeléskor fizetendő részvételi díj klubtagoknak 1500 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet), nem klubtag vendégnek 3000 Ft szervezési díj + ugyancsak előre fizetendő a sétavezetés díja 2500 Ft

  Klubtagnak jelentkezés
mail  Hírlevél feliratkozás 
enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz