Kulturális kirándulások

 

EGYNAPOS KIRÁNDULÁSOK,
ORSZÁGJÁRÁS,
BUDAPESTI SÉTÁK,
PROGRAMOK,
KULTURÁLT SZÓRAKOZÁS,
TÁRSASÁGI ÉLET
— A BARÁTSÁG KLUB TAGJAINAK

 

+36 (20) 971-1599

info@baratsagklub.hu

 

Budapesti séta — Jókai-kert

2021. május 10. hétfő

 

 

Budapesti séta a Jókai-kertben. A Svábhegyen húzódik meg Budapest egyik különleges természetvédelmi területe, Jókai egykori villájának kertje. A védett történeti kert a város páratlan panorámája mellett gazdag növényvilágot tár a látogató elé. A növények jó részét még Jókai és Laborfalvi Róza telepítették.

Jókai Mór életében meghatározó volt a természet- és kertszeretet. Kertészet iránti szenvedélyének hódolva vásárolta meg 1853-ban a Svábhegyen lévő telket - egy felhagyott kőbányát - a rajta álló házzal együtt. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, barkócát (berkenyét), vadgesztenyét, diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki. A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult itt ki.

A kert az író halála után gazdát cserélt, majd fokozatos hanyatlásnak indult, s az épületet rossz állapota miatt le kellett bontani. Hogy a kert újra méltó legyen megálmodójához, Jókai szellemében állították helyre, gyümölcsfákat ültettek, rózsakertet és szőlőlugast létesítettek, összefogásban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai. A Jókai-kert 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert, a Duna-Ipoly Nemzeti Park bemutatóhelye.

Látogatásunk alkalmával szakvezetővel tekintjük meg a kertet.

Megrendeléskor fizetendő klubtagoknak 1000 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet), nem klubtag vendégnek 1500 Ft szervezési díj + belépődíj vezetéssel 1000 Ft, mely szintén megrendeléskor fizetendő. A csoport létszáma maximum 9 fő. Jelentkezési és befizetési határidő 2021. május 7-ig. 

Találkozunk 10:00 óráig a Városkút megállóban

/Megközelíthető a Széll Kálmán térről a 21-es vagy 21A autóbusszal, illetve Boráros térről a 212-es autóbusszal vagy fogaskerekűvel Városkút megállóig./

A program időtartama alatt az egészségvédelmi előírások betartása kötelező! (pl. orrot és szájat takaró maszk, egymástól 1,5 méteres távolság betartása, kézfertőtlenítő használata)

Jelentkezés lezárva

A Barátság Klubbal kapcsolatos új, 2021-es általános tájékoztató információ innen letölthető

Jegyzet

Utolsó frissítés:
2021. május 12.

2020. február 28-ig 5524-en váltottak klubtagságot egyesületünkbe.

A honlapon megjelent információk tájékoztató jellegűek! A képek illusztrációk.
Az esetleges hibákért elnézést kérünk!

A képek forrása: internet és klubtagjaink programjainkon készített fotói.

 

Időjárás

Hőtérkép

 

Köszöntjük névnapjukat ünneplő klubtagjainkat!

Támogatóink, partnereink