Kulturális kirándulások

Budapesti séta — A Mátyás-templom

2023. március 2. csütörtök

Fővárosunk egyik legszebb és legismertebb ékessége a hófehér mészkőből épült, színes Zsolnay-cserepekkel (közel kétszázezer darab) fedett neogótikus budavári Nagyboldogasszony-templom, a Mátyás-templom. Helyi idegenvezetőnktől részletes ismertetést kapunk a templom történetéről, a figyelemre méltó építészeti részletekről, szimbólumrendszeréről, a templomhoz fűződő történelmi és egyházi vonatkozásokról.

A templomot feltehetően I. (Szent) István király kezdte el építeni, s névadója a középkori hitvilágunk Máriája, a magyarok védelmező „Nagyboldogasszonya” volt. A templom és legmagasabb tornyának közismert elnevezése viszont Mátyás királyhoz kötődik, aki mindkét esküvőjét (Katalinnal és Beatrix-szal) ebben a templomban tartotta, a torony elődjét uralkodásának idején emelték, halálát követően pedig ebben a templomban ravatalozták föl, majd innen vitték végső nyughelyére, Fehérvárra. Sok eseménynek volt színtere; koronázásoknak, tanácskozásoknak, esküvőknek, ravatalozásoknak, diplomáciai fogadásoknak, zászlószenteléseknek, körmeneteknek, sikeres hadjáratok hálaadásának. Itt koronázták meg Károly Róbertet és utolsó királyunk, IV. Károly fejére is itt tették a koronát. Évszázadokkal később Ferenc József és Erzsébet magyar királyné koronázása is ebben a templomban történt. Erre az alkalomra komponálta Liszt Ferenc „Magyar koronázási mise” szerzeményét. Itt nyugszik az egyik legnagyobb uralkodónk, III. Béla és felesége Chatillon Anna (ásatások során Székesfehérváron talált csontjaik vannak a kriptában elhelyezve). A történelem hányattatásai megviselték az épületet — a törökök dzsámit alakítottak ki a falai között, (a keresztet félholdra cserélték, Szulejmán szultán győzelméért hálaadó misét is tartott Allah tiszteletére és müezin szólt a toronyból), a németek konyhát rendeztek be, az oroszok istállónak használták. Az első komoly rekonstrukció a milleniumi fejlesztéseknek köszönhetően, Schulek Frigyes vezetésével zajlott. Ekkor, 1873 és 1896 között nyerte el jelenlegi külsejét. Schulek azzal, hogy a barokk elemeket neogótikussá alakította, tulajdonképpen újraalkotott egy középkori templomot. A most is látható díszítőmunkák és berendezési tárgyak megalkotásában többek között Lotz Károly, Zichy Mihály, Székely Bertalan és Zala György is közreműködtek. Belső festett díszítése a templom legjellegzetesebb sajátossága, az európai szecesszió kiemelkedő példája. Gyönyörű üvegablakai sértetlenül vészelték át a történelem viharait, azonban egy 1994-es pokolgépes robbantásban 16 megrongálódott. A templom legutóbbi felújítása 2015-ben fejeződött be, impozáns színhelyet biztosítva egyházi rendezvényeknek, hangversenyeknek, esküvői szertartásoknak. Harangtornyában 6 torony lakik, a hetediket keressük meg közösen!

Találkozó:  09:45 órakor a Szentháromság téren

Részvételi díj klubtagoknak 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet), nem klubtag vendégnek 1500 Ft szervezési díj + belépő vezetéssel teljes árú 3000 Ft, nyugdíjasoknak 2400 Ft 

Jelentkezés lezárva

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz