Kulturális kirándulások

Budapesti séta — A Műegyetem könyvtára

2023. május 24. szerda

Fedezzük fel a tudás templomát, a Műszaki Egyetem izgalmas, Petz Samu műegyetemi professzor által tervezett templomszerű, neogótikus stílusú könyvtárépületének nyilvános és rejtett helyiségeit! A hivatalos neve: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár. Gondolná, hogy a könyvtár több, mint másfél évszázados múltra tekint vissza?

1848. május 9-én Eötvös József kultuszminiszter egy ötkötetes könyvet küldött a BME egyik elődintézményének, a József Ipartanodának, amely a könyvtár leltárkönyvének az első tételeként lett bejegyezve. Ezt az időpontot tekintjük a könyvtár megalakulásának, amely az 1930-as évekig Magyarország egyetlen technikai és természettudományi szakkönyvtára volt. Petz Samu egy funkcionálisan átgondolt, korszerű könyvtárat hozott létre. A Központi épülettel a szintén Pecz által tervezett Sóhajok Hídja köti össze, felette a magasföldszinten zárt folyosón lehet átjárni az épületek között. Egy központi előcsarnok és lépcsőház köré csoportosulva teljesen elkülönül a feldolgozás, raktározás, olvasótermi funkciók területe. Ezek az elkülönülő tömegek biztosítják minden funkció megfelelő megvilágítását. Hauszmann javaslatára, a központi épület tömegének ellensúlyozására került bele a tervekbe a “huszártorony” (óratorony). Az épület eklektikus stílusú, román és gótikus elemekkel, megjelenése szakrális épületekre emlékeztet. A tervező különleges boltozatokat használ: például poligonális lezárású olvasóteremben téglából készült hálóboltozatot, mely építésekor legnagyobb volt a világon (ívköre 16,5 m).Az épület belső burkolatait és a tető zománcozott cserepeit a Zsolnay-féle Porcelán Fayance Gyár Rt. készítette. A reprezentatív ablaküvegek Róth Miksa császári és királyi udvari üvegfestő munkái voltak, ezeknek terveit sajnos nem ismerjük. Az olvasóterem falán eredetileg volt egy szekkó (a freskónál kevésbé időtálló falfestmény), mely a technika fejlődését ábrázolta. A raktározást újszerű, födémhez rögzített állványokkal oldották meg, melyekről az 1 m hosszú vas polcok leakaszthatók, könyvekkel együtt szállíthatóak. A könyvtárban már megnyitásakor elektromos világítás működött, a megfelelő hőmérsékletet légfűtés biztosította.Ferenc József részt vett a Műegyetem zárókőletételén, ezért a királyi párt ábrázoló carrarai márvány szoborcsoport került a könyvtár előterébe (eredetileg a Parlamentbe szánták). Pecz Samu az épületet eredetileg félmillió kötet elhelyezésére alkalmasnak tervezte, 12 szintes raktárral, amely két ütemben valósult volna meg. A könyvtárban a II. világháború során jelentős sérülések keletkeztek: megsemmisültek a legértékesebb könyvek, az olvasóterem neogótikus berendezése, az összes ablaküveg, a bejárati ajtók, és a könyvkiadó pult.  Ezek helyreállítása a világháború után nem volt az épülethez méltó. 1977-ben a könyvtárat műemlékké nyilvánították, az ezt követő sorozatos rekonstrukciók, helyreállítások következtében ma már közel az eredeti formájában láthatjuk az épületet.  (forrás: budapest100.hu)

Találkozó: 9:45 óráig a Gellért tér - Budafoki út sarkánál. Bejárat a Budafoki úti kapun. (A könyvtár megközelíthető a Metró felől is, akik arról érkeznek, azokkal a vendégeinkkel a könyvtár épületének aulájában találkozunk 10 óra előtt 5 perccel)

Részvételi díj klubtagoknak 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet), nem klubtag vendégnek 2000 Ft szervezési díj. A könyvtárlátogatás és vezetés ingyenes. 

  

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz