Kulturális kirándulások

Budapesti séta — Néprajzi Múzeum

2022. november 3. csütörtök

Tetszik? Nem tetszik? Ismerjük meg és utána alkossunk véleményt! Szakavatott vezetővel járjuk be az épületet, mondhatni első kézből tájékozódunk elsősorban a formabontó épület sajátosságairól és múzeumi funkciójáról. 

"2022-ben az intézmény egy korszerű, történetében először kifejezetten a Néprajzi Múzeum számára tervezett épületben nyitotta meg kapuit, mely mind a 21. századi szakmai követelményeknek, mind a látogatói igényeknek megfelel. A Liget Budapest Projekt keretében a budapesti Ötvenhatosok terén, az ötvenhatos emlékmű két oldalán, az egykori parkolóterületen építették fel azt a lendületes és modern vonalvezetésű építményt, mely 33 000 négyzetméteren ad új otthont a gyűjteménynek. Az egyszerű, íves formájú épületet a nemzetközi tervpályázaton kiválasztott, magyar NAPUR Architect építésziroda közel 250 tervező bevonásával alkotta meg, Ferencz Marcel vezetőtervező irányítása mellett. Az épület 60%-a a térszint alatt helyezkedik el, tetején pedig zöldfelület található, mely közösségi térként szolgálja a látogatókat. A múzeumépület egyfajta kapuként is szolgál, hiszen itt találkozik a városi szövet a városligeti parkkal, itt léphetnek be az érdeklődők nemcsak a múzeumba, hanem a Városligetbe is.
Az épület koronája az üveghomlokzat, amelyen körben egy közel félmillió pixelből álló, a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből válogatott néprajzi motívumokon alapuló, raszterszerkezetű fémrács fut végig. A háló a magyar és az egyetemes kultúra szőtteseként nemcsak átöleli, öltözteti az épületet, hanem összegzi a gyűjtemények és a Néprajzi Múzeumban folyó munka 150 évre visszatekintő, a kortárs kultúrában is meghatározó szellemiségét." forrás: wikipédia

Találkozó: 09:45  órakor a Hősök tere felé eső bejáratnál  

Részvételi díj klubtagoknak 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet), nem klubtag vendégnek 1500 Ft szervezési díj + belépő vezetéssel 1500 Ft


Jelentkezés lezárva

Következő időpont: 2022. november 15. kedd

A Néprajzi Múzeumot a következő tömegközlekedési eszközökkel célszerű megközelíteni:

Az I. bejárat (a Hősök tere felőli) a Benczúr utcai megállókhoz, a II. bejárat pedig a Damjanich utca-Dózsa György úti megállókhoz található a legközelebb. A csoportunk az I. bejáratnál találkozik, innen indul a vezetés.

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz