Kulturális kirándulások

Budapesti séta — Országház

2023. január 26. csütörtök

Budapesti séta — „Felépül a haza háza”, „hely lévén az ige testté válik” – Látogatás az Országházban. Az Országház több mint száz esztendeje ad otthont a magyar népképviseleti országgyűlésnek, a nemzet törvényhozásának. A boldog és felemelő pillanatokat, valamint viharos és tragikus eseményekkel terhes évszázadot egyaránt átélt épületóriás egy kb. 45 perces magyar nyelvű vezetésen teljes pompájában mutatja meg magát a látogatóknak.
 

A Házban található 28 lépcsőház közül a díszesen aranyozott XVII-es városi lépcsőházon keresztül vezet a séta az épület legreprezentatívabb emeletéig, a főemeletig. A szobrokkal és színes üvegablakokkal szegélyezett, díszfestéssel gazdagon borított városi folyosóról szép kilátás nyílik a Kossuth térre, a Nemzet Főterére. A látogatás az Országház egyik ékkövének tartott helyiségében, a díszlépcsőházban folytatódik. A teret uraló, vörös színű szőnyeggel borított, 96 fokból álló lépcsősor a főbejárattól a kupolacsarnokig vezet. A főlépcsőház mennyezetén Lotz Károly festőművész két nagyobb és egy kisebb alkotása vehető szemügyre. A helyiség ékessége a nyolc darab, egyenként négy tonna súlyú gránitoszlop, amelyből összesen 12 darab található a világon. A teret két oldalról szegélyező díszes üvegablakok Róth Miksa műhelyének remekei. Utunk innen a Ház mértani és Magyarország szimbolikus középpontjába, a kupolacsarnokba vezet. Itt őrzik ugyanis 2000. január 1. óta a magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, Európa egyik legrégibb koronázási együttesét, amelyre a nap 24 órájában honvéd koronaőrök vigyáznak. A közel 27 méter magas kupolacsarnok legalsó szintjét körfolyosó díszíti. Ehhez kapcsolódik a tizenhat ágú pompás csillagboltozat, amelynek ágai közé karcsú, színes üvegablakokat építettek. A pillérkötegek tövében aranytalapzaton, aranybaldachin alatt magyar uralkodók szobrai állnak apródjaik társaságában. A kupolacsarnokot elhagyva a helyiséghez csatlakozó főrendiházi társalgóba érkezünk. A foglalkozásokat, szakmákat és tudományokat bemutató szobrok egy különleges anyagból, a maga korában újításnak számító pirogránitból készültek a pécsi Zsolnay-gyárban. A teremben megcsodálható Európa legnagyobb kézi csomózású szőnyege is, amely türkiz színben pompázik a lábunk alatt. A séta ezt követően a főrendiházi ülésterembe vezet, amely – mióta az Országgyűlés egykamarás – konferenciák, diákprogramok és rangos ünnepségek helyszínéül szolgál. Szemet gyönyörködtető a gazdag aranyozás, a szlavóniai tölgyből készült kazettás mennyezet és a hét sorban, patkó alakban elhelyezett barna, zöld és piros színű asztalok és padok együtteséből álló 453 ülés. A kitűnő akusztikával rendelkező terem oldalfalain körben két szinten karzatok húzódnak. A patkó talpfala mentén tölgyfából készült hatalmas elnöki és szónoki emelvény magasodik. A mögöttük lévő főfalon Magyarország uralkodócsaládjainak festett címerei, az emelvény két oldalán pedig a nemesség történelmi szerepét kiemelő falfestmények láthatók. (forrás: parlament.hu) Tájékoztatjuk vendégeinket, hogy a séta útvonala változhat.
 

Találkozó: 10:00 óráig az épület Margit híd felé eső oldalán lévő Látogatóközpontban
Belépés biztonsági átvizsgálást követően. (Nagyméretű táska, szúró- és vágó szerszám nem vihető be.) Csoportunk létszáma maximum 25 fő lehet.


Részvételi díj klubtagoknak 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet), nem klubtag vendégnek 1500 Ft szervezési díj + belépő vezetéssel kedvezményes jegy Magyarország és az Európai Gazdasági Térség állampolgárainak 5000 Ft, diákoknak (6-24 év) 2500 Ft


Jelentkezés lezárva

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz