Kulturális kirándulások

Budapesti séta — Róth Miksa Emlékház

2023. május 9. kedd

Róth Miksa alkotásai megannyi műemlék épületünkről köszönnek ránk. A császári és királyi üvegfestő munkásságát Nefelejcs utcai emlékházában követjük nyomon.

Róth Miksa (1865-1944) a magyar üvegművészet legjelesebb alkotója volt. Nevéhez fűződik számos középület, többek között a budapesti Országház, a Zeneakadémia vagy a Gresham-palota ólomüveg ablakainak készítése.

A művész egykori lakóháza szépen felújított műemlék épület. Az Emlékház állandó kiállítása keresztmetszetet ad Róth Miksa művészetének egyes szakaszaiból. Jelentős alkotások, gyönyörű ólomüveg képek láthatók itt a historizmus, a szecesszió és az art deco korából.  A bemutatott anyag többségét Róth Miksa lányai. Amália és Erzsébet múzeum alapítás céljára adományozta Erzsébetváros önkormányzatának. A családnak köszönhetően fennmaradt a lakás csaknem sértetlen század eleji enteriőrje – így az ide látogatók teljes képet alkothatnak a magyar főváros nagy korszakának polgári világáról is.
Róth Miksa ma talán kevésbé ismert mozaikművészetének számos darabja látható az Emlékházban, köztük a Párizsi Világkiállításon ezüstérmet nyert s azóta a világ több pontján bemutatott "Felkelő nap" című mozaik vagy a Zsolnay-kerámia elemekkel díszített "Életfás" és "Tulipános" mozaikok, az arany lemezekkel díszített "Bárányos" mozaikkép.

Találkozó: 09:50 órakor a bejárat előtt. Cím: 1078 Budapest, Nefelejcs u. 26.

Részvételi díj klubtagoknak 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet), nem klubtag vendégnek 2000 Ft szervezési díj + a program díja belépővel együtt  teljes árú 1250 Ft, 62-70 éves kor között 750 Ft, 70 éves kor felett 250 Ft. A közlekedés nem akadálymentesített, csoportunk létszáma maximum 25 fő lehet.


  

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz