Kulturális kirándulások

Budapesti séta — A Rózsák tere csodája

2022. november 17. csütörtök

   

Budapest egyik legszebb egyházi épülete a VII. kerületi Rózsák terét ékesítő Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom, melyet budapesti sétánkon megtekintünk.
Az erzsébetvárosiak 1881-ben római katolikus templomot építtettek a Szegényház tér (ma Rózsák tere) északi oldalán. Ma görögkatolikus templom és plébánia (terv.: Czigler Győző, 1881). Az azonban hamarosan kicsinek bizonyult a gyarapodó katolikus hívők kiszolgálásra, ezért a szomszédos telek megvásárlását követően egy nagyobb templom építésébe kezdek. A pályája csúcsán járó Steindl Imre neogótikus stílusú templomterve alapján az építéskor beleszőtték olyan épületek részleteit is, melyek kapcsolódnak Szent Erzsébet mítoszához (pl. kassai dóm, marburgi templom). Az impozáns épület szinte egy időben, ugyanazokkal a mesteremberekkel épült a neves építész másik nagy volumenű munkájával, az Országházzal. A két épület külső és belső díszítőelemei, díszítésének mintavilága közti egyezőségeket figyelembe véve, az Árpád-házi Szent Erzsébet templomot az Országház szakrális párjának is tekinthetjük.

Találkozó: 09:45 és 10:00 óra között a templom előtti parkban a Dohány utca felől

Részvételi díj klubtagoknak 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet), nem klubtag vendégnek 1500 Ft szervezési díj + adomány a helyszínen 


enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz