Kulturális kirándulások

 

EGYNAPOS KIRÁNDULÁSOK,
ORSZÁGJÁRÁS,
BUDAPESTI SÉTÁK,
PROGRAMOK,
KULTURÁLT SZÓRAKOZÁS,
TÁRSASÁGI ÉLET
— A BARÁTSÁG KLUB TAGJAINAK

 

+36 (20) 971-1599

info@baratsagklub.hu

 

Budapesti séta — Szent István Bazilika

2020. szeptember 22. kedd

Budapest szívében található — rangban az esztergomi bazilika után második — legnagyobb templomunk, a Szent István Bazilika, mely alapító királyunk tiszteletére lett elnevezve. Hild József, Ybl Miklós majd Kauser József építette neoreneszánsz és klasszicista stílusban. A közelmúltig Budapest legnagyobb templomának nem volt saját püspöke, mígnem a mindenkori esztergomi érseket esztergom-budapesti érseknek nevezték ki, így lett budapesti székesegyház. Az épület mindamellett, hogy egyházi szerepét is betölti, kulturális kincsünk, mellyel sétánkon részletesen megismerkedünk. Eddigi látogatásainkon túlmenően, most kívülről is körbejárjuk, megismerkedünk a külső szobrokkal, tornyaival, külső díszítéseivel.

Főhomlokzata a Duna felé néz, de a szentély külső oldala, a Bajcsy-Zsilinszky út felé, is igen gazdag, az elegáns oszlopsorral és a 12 apostol szobrával. A belső térben számtalan szobrot, festményt, domborművet, mozaikot találunk, a kor legkiválóbb alkotóitól: Székely Bertalan, Than Mór, Benczúr Gyula, Stróbl Alajos, Fadrusz János, Feszty Árpád és Ferenczy Béni műveit fedezhetjük fel. A névadó, Szent István király alakja több helyen is látható, a főbejárat fölött, kezében az országalmával és a jogarral, majd belül, a carrarai fehér márványból készült főoltáron Stróbl Alajos szobrán, és a jobb oldali oldalhajóban Benczúr Gyula festményén, amint felajánlja a Magyar Koronát Szűz Máriának. A Bazilika és a magyar római katolikus egyház legféltettebb, legértékesebb ereklyéjét, a Szent Jobbot, Szent István királyunk mumifikálódott jobb kezét is itt őrzik.

A kupola 96 méteres magassága megegyezik a Parlament kupolájának magasságával, szimbolizálva a 896-os honfoglalást. Tornyaiban összesen hat harang lakik, a bal oldaliban öt, a jobb oldaliban egy. Ez utóbbi a Szent István nagyharang, a maga két és fél méteres átmérőjével és tíz tonnájával nemcsak az épület, de Magyarország legnagyobb harangja.

A Kincstárban megnézhetjük a hosszadalmas építkezés tárgyi emlékeit vagy akár Erzsébet királyné saját kezű hímzését, illetve Mindszenty József bíboros teljes hagyatékát.

A teljesen körbejárható kupolakilátóból szokatlan szemszögből élvezhetjük fővárosunk különleges panorámáját. (helyszínen külön fizetendő)

Sétavezető: Ondrejné Novák Ildikó

Megrendeléskor fizetendő szervezési díj 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet) + ugyancsak megrendeléskor fizetendő 1 600 Ft
Helyszínen külön fizetendő a Kincstár és a kupolakilátó, kb. 800 Ft (kedvezményes csoportos)

Csoportunk létszáma korlátozott, max. 25 fő lehet! 

Jelentkezés lezárva

Jegyzet

Utolsó frissítés:
2021. április 8.

2020. február 28-ig 5524-en váltottak klubtagságot egyesületünkbe.

A honlapon megjelent információk tájékoztató jellegűek! A képek illusztrációk.
Az esetleges hibákért elnézést kérünk!

A képek forrása: internet és klubtagjaink programjainkon készített fotói.

 

Időjárás

Hőtérkép

 

Támogatóink, partnereink