Kulturális kirándulások

Budapesti séta — Szent István-terem és Hauszmann-sztori kiállítás

2023. február 9. csütörtök

Az államalapító Szent István királyunkról elnevezett terem a Budavári Palota ékszerdoboza és a századforduló magyar iparművészeinek remeke. Restaurálása kíhívást jelentett korunk szakembereinek, melyet rendkívüli odafigyeléssel, aprólékosan, minden részletében tökéletességre törekedve valósítottak meg. Hatalmas érdeklődés övezte az átadás utáni heteket, klubtagjainkkal mi is megcsodáltuk. Pár hónap elteltével újra felkeressük, hogy immár nyugodtabb körülmények között, szakvezető kalauzolásával szemügyre vegyük azokat a részleteket is, melyek korábban talán elkerülték a figyelmünket. A Szent István-termet nem elég egyszer megcsodálni!

"A Budavári Palota századfordulós bővítése  —  Miután 1867-ben Ferenc Józsefet magyar királlyá koronázták, egyre fontosabb lett, hogy a Várhegyen álló Királyi Palotát kibővítsék, és valódi uralkodói rezidenciává fejlesszék. A Budavári Palota századfordulós átépítésének és kibővítésének vezetését Ybl Miklós halála után a kor másik elismert építésze, Hauszmann Alajos vette át, akinek köszönhetően a palota a 20. század elejére Európa egyik legrangosabb uralkodói épületegyüttesévé vált. Az épület azonban nem csak kívülről újult meg, Hauszmann irányításával a belső terek is királyi rezidenciához méltóvá váltak.

A Szent István-terem megszületése  —  A palota déli összekötő szárnyában kapott helyet a Szent István-terem, amely egy valódi ékszerdoboz volt. Belseje román stílusban készült, ám bizonyos pontokon az alkotók teret engedtek például a magyar ornamentikának, a magyaros jellegnek is. Hauszmann a magyar iparosmesterek legjobbjait gyűjtötte maga köré, hogy együtt alkossák meg a századforduló magyar iparművészetének remekművét. A helyiség berendezésén dolgozott mások mellett Thék Endre, Strobl Alajos és Jungfer Gyula is, a helyiség központi eleme, a monumentális pirogránit kandalló pedig Zsolnay Vilmos gyárában készült.

A világháború pusztítása  —  A Budavári Palota épülete a második világháború alatt a bombázások és a hetekig tartó tűzvész miatt is jelentős károkat szenvedett. A pusztítás a Szent István-termet sem kímélte: a helyiség teljesen kiégett, berendezése megsemmisült. A termet a háború utáni évtizedekben sem állították helyre, többek között tárolóhelyiségnek használták.

Az újjászületés  —  A Nemzeti Hauszmann Program keretében korhű módon születik újjá a Szent István-terem. Belső elrendezése, anyaghasználata, díszítése és bútorzata mindenben az eredeti, hauszmanni elképzelést követi. A tervezést a fennmaradt tervek, vázlatok és fényképek segítették, az építést pedig olyan mesterek végzik országszerte mintegy húsz műhelyben, akik képesek az eredeti anyagok felhasználásával a lehető legpontosabban újraalkotni a díszes berendezést."

A Szent István-terem történetét bemutató tárlatot követően a Hauszmann-sztori című kiállításon a Nemzeti Hauszmann Program keretében zajló építkezéseket, fejlesztéseket, azok eredetét, Hauszmann Alajos munkásságát és a Királyi Palota fénykorát ismerjük meg multimédiás eszközök segítségével.

 

Találkozó azoknak, akik január 10-ig jelentkeztek:  11:30 órakor a bejárat előtt, a Budai Várban az Oroszlános udvarban (megközelítés gyalogosan a Dísz tér felől rövid sétával a 16-os és a 16A autóbusz megállójától vagy lifttel a Dózsa György tér felől. Ebben a csoportban a létszámunk már betelt!

Találkozó azoknak, akik várólistások voltak illetve január 19-e utáni jelentkeznek: 11:00 órakor a bejárat előtt, a Budai Várban az Oroszlános udvarban (megközelítés gyalogosan a Dísz tér felől rövid sétával a 16-os és a 16A autóbusz megállójától vagy lifttel a Dózsa György tér felől.

Részvételi díj klubtagoknak 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet), nem klubtag vendégnek 1500 Ft szervezési díj. + Megrendeléskor előre fizetendő belépődíj teljes árú 4400 Ft, nyugdíjasoknak (62-70 éves kor között) 2200 Ft, 70 éves kor felett ingyenes. A kedvezményre való jogosultság igazolását a helyszínen kérhetik! A részvevők létszáma korlátozott, csoportonként maximum 25 fő.

 

  a 11 órás csoportba

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz

Bővebben a Szent-István-teremről itt olvashat

Köszönjük, ha az alábbi gombra kattintva a facebookon megosztod a programunkat!