Kulturális kirándulások

Budapesti séta — A Törley-mauzóleum Budafokon

2023. október 12. csütörtök

Talán még nem menthetetlenül, de kétséget kizáróan pusztul Budafok egyik legszebb műemléke, az 1882-ben Promontoron pezsgőgyárat alapító Törley József síremléke. Magyarország legismertebb pezsgőgyárosának kápolnája, mely mai romos állapotában is egyik legnagyszerűbb szecessziós emléke Budafoknak. Felújításról szó sincs, még állagmegóvásról sem. De a helyiek összefogásának köszönhetően megtörtént egy nagy takarítás, és Garbóci Lászlónak köszönhetően sikerül bejutnunk klubtagjainkkal a nagyközönség elől elzárt síremlék épületbe. (Csoportunk létszáma korlátozott, maximum 30 fő.)

Törley József özvegye, Sacelláry Irén, még 1907 őszén megbízást adott a Törley család házi építészének, Ray Rezső Vilmosnak a síremlék megtervezésére. A sírkápolna helyszínéül a Törley pezsgőgyár területének legmagasabb pontját választották ki, ahonnan a Dunára nyílott csodálatos kilátás. A kriptába kőkorláttal szegélyezett lépcsőkön lehet lejutni, az altemplom fő helyén pedig Törley József és Sacelláry Irén carrarai fehér márvány szarkofágja található. A család és a pezsgőgyártás múltjáról, a kripta történetéről és az odavezető útról hallunk érdekesebbnél-érdekesebb és igaz, hiteles történeteket Budafok díszpolgárától, Garbóci László helytörténésztől.

Találkozó: 9:45 órakor a Savoyai téri templom előtti parkban (ahol a pezsgőgyár látogatáskor is szoktunk gyülekezni)
Megközelíthető pl. a Deák térről induló 47-es villamossal

Részvételi díj: klubtagoknak 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet), nem klubtag vendégnek 2000 Ft szervezési díj fizetendő és a helyszínen 2000 Ft.

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz