Kulturális kirándulások

Budapesti séta — Zenetörténeti Múzeum

2022. október 6. csütörtök

Budapesti séta - Az MTA Zenetörténeti Múzeumban töltünk néhány kellemes órát patinás hangszerek társaságában, egy valóságos "zenélő ékszerdobozkában".

A Zenetörténeti Múzeum gyűjti a zenetörténet Magyarországon fellelhető tárgyi emlékeit: hangszereket, régi hanghordozókat (például gépzongora-tekercseket), a zenei élethez kapcsolódó képzőművészeti alkotásokat és zenei témájú érmeket, kiadványokat.
A múzeum az MTA BTK Zenetudományi Intézetének székházában várja a vendégeket, csoportunkat helyi tárlatvezetővel. A Budai Várban található barokk épületet az Erdődy család építtette a 18. század második felében, később báró Hatvany-Deutsch József vásárolta meg. Az állandó kiállítás termenként eltérő tematikus egységekből áll. A Hangszerek Magyarországon című rész a 18. század közepétől a 20. század második évtizedéig ismerteti a hangszerkészítés fejlődését, a Népi hangszerek Magyarországon pedig a magyar népi hangszerkultúráról ad történeti áttekintést. A folklorista Bartók a Bartók Archívum és a Zenetörténeti Múzeum közös álladó tárlataként ritkán vagy korábban még soha ki nem állított dokumentumokkal, kéziratokkal, levelekkel és fényképekkel a zeneszerző legsajátosabb inspirációs forrására világít rá. A Lajtha László-emlékszoba a zeneszerző bútorait, könyveit, kottáit és használati tárgyait mutatja be.

Találkozó: 09:45 órakor a Szentháromság téren a szobornál (a Mátyás templom előtt)

Részvételi díj klubtagoknak 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet), nem klubtag vendégnek 1500 Ft szervezési díj + belépő vezetéssel teljes árú 1200 Ft, nyugdíjasoknak 700 Ft (70 éven felettieknek is!) Csoportunk létszáma maximum 20 fő. Rövidített link: https://tinyurl.hu/f3lj


enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz