Kulturális kirándulások

Fák és fejfák, éltek és haltak — a Farkasréti temető meséi

2023. szeptember 17. vasárnap

  

Buda legnagyobb kiterjedésű és legszebb fekvésű temetője, félkörívben a budai hegyek veszik körbe.  Az utóbbi évtizedekben a tudományos és kulturális élet elhunyt nagyjainak jelentős részét ide temették. A művészetek és a tudományok kiemelkedő képviselői a Művészparcellában és a Magyar Tudományos Akadémia parcelláiban kaptak díszsírhelyet. Az 1980-as években az egyik ravatalozót Makovecz Imre tervei szerint, ősi magyar motívunokkal díszítve alakították ki. A főbejárat melletti téren 2008 tavaszától Veres Kálmán Griffmadár című alkotása a távol nyugvók emlékhelye. Szinte képtelenség számba venni, hogy nagyjaink közül milyen sokan alusszák örök álmukat Farkasréten. Bartók Bélától Kocsis Zoltánig, Illyés Gyulától Csukás Istvánig, Karády Katalintól Cserháti Zsuzsáig, Kabos Gyulától Agárdy Gáborig itt nyugszik a 20. század legnagyobb alkotóinak és előadóinak színe-java is.

A virágzó vagy épp sárguló gesztenyefák alatt csöndben sétálni és meditálni életről, elmúlásról, felidézni szeretteink emlékét — bármikor betérhetünk egy kis elvonulásra a temető csendjébe. Ez alkalommal szakvezető segítségével, a nagy távolságok miatt gumikerekű kisvonattal járjuk be a temető ismert vagy kevésbé ismert parcelláit, felidézve az elhunyt hírességek, kiválóságok alakját, kiemelkedő alkotását vagy épp életművét, attól függően, hogy az élet mely területén nyújtott kiemelkedő teljesítményt, miben, mitől lett elismert, híres vagy közismert.

Találkozó:

1. csoport 9:45 órakor bent a főbejáratnál lévő téren (Az első csoportba azok tartoznak, akik 2023. augusztus 15-ig jelentkeztek és megkapták a visszaigazolásunkat)  1. csoport megtelt

2. csoport 11:45 órakor a főbájaratnál lévő téren (A második csoportba azok tartoznak, akik 2023. augusztus 15. után jelentkeztek várólistára illetve augusztus 25. után jelentkeztek már eleve a második csoportba)

Részvételi díj: klubtagoknak 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet), nem klubtag vendégnek 2000 Ft szervezési díj fizetendő 

   

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz