Kulturális kirándulások

Felvidéki mustra — Divény, Gács és Fülek várai, várkastélyai

2023. október 1. vasárnap

Felvidéki barangolásunkat Divényben (Divin) kezdjük. Egykoron a Balassa család tulajdonát képező 13. századi várrom a környék impozáns látványa. A várhegy alatti reneszánsz kastély építését 1670-ben Balassa Imre rablólovag kezdte el, majd 1945-ig a Zichy István gróf családja lakta. Néhány éve nagyon szépen felújították, megtekintésre érdemes múzeummá alakították, udvarán hangulatos miliőt teremtettek, háttérben az üdítően szép tájjal. (Látogatásunkkor magyar nyelvű leírást kapunk a várkastély felfedezéséhez.) Divényből a posztógyártásáról és Csontváry-Kosztka Tivadar kötődéséről híres Gács (Novohrad) település felé vesszük az irányt. A falu fölé emelkedő Forgách-kastély négy sarokbástyás, gyönyörű épület, mely kastélyszállóként várja vendégeit, gyakran Magyarország egyik legrégebbi nemesi dinasztiájának, a Forgách-családnak a leszármazottait. Magyar nyelvű vezetés keretében tekintjük meg a csodaszép épületet, ablakaiból ki-ki tekintünk a pazar szépségű tájra és sétálunk a mesés parkban. Délután palócföld legnagyobb, kirándulók által közkedvelt várát keressük föl, szintén magyar nyelvű vezető segítségével. A tatárjárást is túlélő Fülek vára (Fil’akovo) egy kis vulkáni kúpon emelkedik a város közepén, melyben 1682-ben Thököly Imrét kiáltották ki Magyarország királyává. Az erődítmény néhány bástyája, egy nagy tornya és sziklába épült vastag falai maradtak meg az utókornak, ahonnan csodás kilátás nyílik a zömében magyarok lakta kisvárosra és a környező hegyekre. Még újdonságnak mondható a pár éve átadott egykori óvóhely, a várhegy sziklájába vájt földalatti folyosó, ahol II. világháborús kiállítás várja a látogatókat. A tanösvény a várhegy földtanát ismerteti, ami egy külön érdekesség, hiszen ez a kis hegycsúcs, amin a vár "csücsül" egy tufából képződött tűzhányó kráter pereme. A Felvidék kora őszi hangulatában megmártózva, magyar vonatkozású történelmi helyekről szerzett ismeretekkel gazdagodva az esti órákban térünk vissza az autóbuszunkkal Budapestre.

Találkozó: 6:45;   Indulás: 7:00 órakor

Részvételi díj: 16 400 Ft (klubtaggal együtt utazó vendégnek)

Klubtagnak: 13 900 Ft

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz

Honnan indulunk?    Rövidített link: https://tinyurl.hu/37Qy   Tervezett útvonal: térkép    Bővebb olvasnivalók, több kép: Divényről,  Gácsról, a füleki várról

Előzetes tájékozódásunk szerint belépős költségre ​ 26-62 éves korig 20 euro;    62-70 éves kor  között 15 euro    70 éves kor felett 10 euro szükséges.

Javasoljuk, hogy a kirándulás előtt pár nappal kössön itt, honlapunkon keresztül  betegség-, baleset- és poggyász-biztosítást (BBP) bankkártyája használatával!