Kulturális kirándulások

Görbeországi barangolás Madách és Mikszáth nyomában

2023. szeptember 30. szombat

   

A nógrádi dimbes-dombos táj — „Görbeország” — a határ mindkét oldalán
egybeforr a legnagyobb palóc író Mikszáth Kálmán
és az írófejedelem, Madách Imre életével, munkásságával.
Mikszáth életútjával Horpácson Mikszátfalván (Szklabonyán) és Mohorán ismerkedünk.
Madách Imrére Alsósztregován és Csesztvén emlékezünk.

Reggeli indulást követően először Horpácson, Mikszáth Kálmán egykori kúriájánál állunk meg. Az életútját végig kísérő kiállítás egyben remek korrajz is a19. század végi Magyarországról. Az író időskori menedéke volt ez a hely, ahol egykori bútorait, használati tárgyait, családi fotóit, kéziratait őrzik. Láthatjuk a diftériában elhunyt kisfia, Jánoska kedves játékait, figyelemre méltóan gazdag pipagyűjteményét, kártyaasztalát. Az íróasztalánál szunyókáló írót műveinek alakjai veszik körül; álmát őrzi Noszty Feri, Tóth Mari és a hős Zrínyi is. Szülőfalujában Mikszátfalván abban a házban, melyben nevelkedett, a „Jópalócok” atyját juttatja eszünkbe a kiállítás. Ugyancsak kiemelkedő Mikszáth-emlékhely Mohora, hiszen az író apósa, Mauks Mátyás itt bérelt földeket. A legenda szerint egy itteni 150 éves vadgesztenyefa ez alatt írta Mikszáth a Különös házasság néhány fejezetét. A csöppnyi község érdekessége, hogy itt töltötte gyermekkorát Tolnay Klári színművésznő. Emlékházában az első kiscipőjétől a legutolsó színpadi lábbelijén keresztül ismerjük meg szerepeit, kosztümjeit, családi ereklyéit.
Alsósztregova szülötte 
Madách Imre az „Az ember tragédiájának” írója. Abban a kastélyban született és ott is halt meg, melyet édesapja épített a 19. sz. elején. Itt egy rendkívül gazdag kiállítás mutatja be Madách Imre, munkásságát, valamint a tárlat végigkísér bennünket a Tragédia minden színén. Az időbarangolás során végig járhatjuk a világ és emberiség útját – múltját, jelenét és jövőjét, miközben saját létünk felett is elgondolkozunk. Írófejedelmünk síremlékét a parkban találjuk, melyen a tragédiabeli Ádám alakja áll. Kirándulásunk utolsó állomásán Csesztvén is Madách Imrére emlékezünk. Számos verse, politikai pályafutása és házasságának első boldog évei Fráter Erzsébettel, gyermekeinek születése kötődik a domboldalon álló kúriához és az is, hogy itt vendégelte meg a Tragédia felfedezőjét, Arany Jánost. Irodalmi ismereteink felelevenítéséhez a nógrási dombok szépsége egy kellemes kirándulás élményével gazdagítják napunkat.

Találkozó: 6:45;   Indulás: 7:00 órakor

Részvételi díj: 17 400 Ft (klubtaggal együtt utazó vendégnek)

Klubtagnak: 14 900 Ft 

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz

Honnan indulunk?    Rövidített link: https://tinyurl.hu/Ib1J  Tervezett útvonal: térkép

Előzetes tájékozódásunk szerint belépős költségre ​ 26-62 éves korig 11 euro + 2600 Ft;    62-70 éves kor  között 8 euro + 1700 Ft    70 éves kor felett 8 euro + 0 Ft szükséges.

Javasoljuk, hogy külföldi kirándulás előtt pár nappal kössön honlapunkról betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást (BBP) bankkártyája használatával!