Kulturális kirándulások

Hegyvidéki kalandok Zemplénben ♦ 3nap/ 2éj

2023. október 27. péntek

Időpont:   2023. október 27-29.   péntektől vasárnapig    3nap/ 2éj  

Utazás:  autóbusszal, idegenvezetővel

Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)

Szállás: 2 ágyas fürdőszobás szobákban a Hotel Ezüstfenyőben

 

1. nap: Kora reggel indulunk Budapestről, hogy még a 10 órai csengetés előtt megérkezzünk a nagyhírű Sárospataki Református Kollégiumba. Diákjai közül sokan sokra vitték pályájuk ívét pl. Csokonai, Kazinczy, Gárdonyi, Móricz, Tompa – csak hogy pár ismert nevet említsünk. Az iskolát Perényi Péter főispán, a sárospataki vár építtetője alapította, még 1531-ben. Lórántffy Zsuzsanna mecenatúrája idején élte fénykorát, mikor is meghívására érkezett ide Comenius, a kor leghíresebb pedagógusa, aki az akkori legmodernebb pedagógiai elveket honosította meg az intézményben. Látogatásunk során megismerkedünk az alma mater múltjával és jelenével, iskolatörténeti és egyházművészeti kiállítást láthatunk valamint a Pollach Mihály által tervezett klasszicista könyvtárat. Mennyezetén egy festett térhatású kupolát  a tudományt és a művészetet megjelenítő allegorikus alakokkal. Hazánk leghíresebb, ma is működő gimnáziumából átsétálunk a leghíresebb muzeális várunkba. A sárospataki Rákóczi-vár legnagyszerűbb reneszánsz műemlékünk, komor Vörös-toronnyal, könnyed Lórántffy-loggiával, Sub-Rosa erkéllyel, lőrésekkel, ornamentális falfestménnyel, lovagteremmel és hamisítatlan középkori hangulattal. Kilátóteraszáról csodás kilátás tárul elénk a Bodrog folyóra és a környező hegyekre. (Itt készült honlapunk nyitóképe.) Utunkat a határ túloldalán, Borsiban folytatjuk, a Rákóczi Várkastélyban. Az épület történelmi jelentősége, hogy 1676-ban itt látta meg a napvilágot a későbbi fejedelem, II. Rákóczi Ferenc. Egyesületünkkel évtizedek óta visszajárunk erre az emlékhelyre. Tehetetlenül szemmel követtük pusztulását és most elmondhatatlan öröm, hogy újra tündökölni láthatjuk e reneszánsz épületet, múltunk egy darabkáját, mely a Rákóczi-kultusz színhelyeinek nívós sorát gyarapítja. A határ másik oldaláról visszatérve, a Hegyköz rejtekén, Telkibányán, pihentető erdei környezetben lévő szálláshelyünkön vacsorázunk és nyugovóra térünk.

2. nap: Friss hegyi levegőn madárcsicsergésre ébredünk, reggelizünk majd bejárjuk a nemrégiben teljes pompájában újjászületett füzérradványi Károlyi-kastélyt, Zemplén legszebb gyöngyszemét. A kastély 16. századi elődjét Károlyi László hitvesével, Apponyi Franciskával  - 1860 és 1870 között - Ybl Miklós tervei alapján építtette át romantikus-eklektikus stílusban, pompás termeiben azonban hamisítatlan itáliai reneszánsz fogadta az érkezőket. Károlyi László fia, István ismerte fel a kastélyban rejlő idegenforgalmi lehetőséget, a radványi kastélyt luxusszállóvá alakították át, amely 1938 és 1944 között fogadta az akkori magyar felső tízezer tagjait. Az államosítás után sokáig szanatóriumként funkcionált az épület, majd hányattatott sorsát követően immáron múzeumként fogadja a látogatókat. Az impozáns épületben a 30-as évekre jellemző bűnügyi történet keretében járjuk végig a kastélyszálló különböző tereit. Találkozunk a sofőrrel, a komornyikkal, az inassal, akik különböző információkkal szolgálnak majd — ebből áll össze a kastély múltja, története, a Károlyi család élete, mígnem megfejtjük a bűnügyi történet rejtélyeit is. Az épületvezetést követően az erdők által körülölelt, ősz színeibe öltözött angolparkban teszünk egy kényelmes sétát. A különleges klímájú terület többszáz éves faóriásairól híres, többek között az 1721-ben ültetett, gigantikus Rákóczi-platánjáról. Füzérradványból a Zemplén csodájaként újjáéledő Füzéri vár meghódítására indulunk, mely egy meredek falú vulkáni kúp tetején tör az ég felé. A várat a 13. század elején építették, így legkorábbi várainak egyike. A folyamatosan épülő, szépülő Alsó- és Felső Vár palotaszárnyai, bástyái, gyönyörű várkápolnája, az érdekes kiállítóterek minden évben újdonságokkal várják a látogatókat. A Felső Várig nem könnyű feljutni, az időnkbe belefér és megéri a fáradságot! A panoráma leírhatatlan, mindenképpen látni kell! „Aranygombos Telkibányán” megtekintjük a kihagyhatatlan ércmúzeumot, udvarán a fából faragott bányászokkal, majd vacsoraidőre visszatérünk a szállodánkba. 

3. nap: Reggeli után elhagyjuk a szálláshelyünket és szinte gyermekként élvezzük a ránk váró további élményeket. Először is hazánk legrégebben működő erdei kisvasútján az őszi erdők sűrűjén át Pálházáról a hegyek között megbújó kőkapui vadászkastélyig zötyögünk. Ha tovacsattogott a kisvonat, hallgatjuk a természet csöndjét, megfejtjük a faszobrok jelentését és sétálunk az Áfonyás-tónál. Innen a sátoraljaújhelyi élménypark libegőjéhez hajtunk autóbuszunkkal. Ha az időjárás engedi, hazánk leghosszabb libegőjével  1332 métert siklunk föl a Magas-hegy (514m) csúcsán lévő tömzsi vasszerkezetű kilátóig, melyről csodálatos körpanoráma tárul elénk a környező hegyek látványával. (Libegőzésre alkalmatlan időjárás esetén Széphalmon nyelvújítónk, Kazinczy Ferenc nyomába eredünk, a róla elnevezett múzeumban anyanyelvünk érdekességeibe merülünk és Sátoraljaújhely kedves belvárosában teszünk egy rövid sétát.) Élményeink képkockáit a hercegkúti pincesoron gyarapítjuk. A Kőporos és Gombos-hegy riolitba vájt, emeletes pincesor a népi építészet egyedülálló remekei, s mint ilyen kincs, kultúrtáj kategóriában világörökségi címet kaptak. És mit rejtenek ezek a jellegzetes, kőből épült, háromszög alakú bejáratok? Megnézzük és meg is ízleljük! Kirándulásunk zárásaként koccintunk az egyik pincészet finom nedűjével. Jó hangulatú kirándulásunk végén az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Találkozó: 5:45;   Indulás: 6:00 órakor

Részvételi díj:  99 900 Ft (klubtaggal együtt utazó vendégnek)

Egyágyas felár: 12 000 Ft/ fő/ éj    (4db 1 ágyas szobánk van)

Klubtagnak:  94 400 Ft

Kirándulásunk legkésőbb 2023. szeptember 30-ig minimum 25 fő jelentkezése esetén indul. 
Többnapos kirándulásokra a részvételi díjat két részletben is be lehet fizetni: jelentkezéskor 40% előleget, majd indulás előtt legkésőbb 2023. szept. 26-ig a fennmaradó hátralékot. A megrendelésben kérjük jelezze, ha 2 részletben kíván fizetni. Programjainkhoz további általános részletekért  — pl. a szálláson társításra vonatkozóan —  kérjük tájékozódjon alább 
vagy honlapunk "Egyesületünkről" menüpontjában. (2023.08.30.)

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz

Honnan indulunk?    Rövidített link: https://tinyurl.hu/CwTN     Tervezett útvonal:  1. nap térkép    2. nap térkép    3. nap térkép