Kulturális kirándulások

Helyszínen készpénzzel külön fizetendő költségek

Programjainkhoz kapcsolódóan általában egyéb, helyszínen készpénzben külön fizetendő költségek is társulnak (pl. belépő, kötelező helyi idegenvezető, tárlatvezetés, időpontfoglalás, a csoportkísérő belépődíja, fotójegy stb.). Ezen az összegeket találkozáskor ill. az autóbuszon az idegenvezető kollégák  gyűjtik össze és a helyszínre érkezéskor - a gyorsabb haladás érdekében - számla ellenében intézik a befizetéseket. 
A belépők díja helyszínenként eltérő, sokszor korcsoporttól függő (pl. belföldön az állami fenntartású múzeumokban teljes árú 18-62 éveseknek, kedvezményes 62-70 éves kor között, 6 éves kor alatt és 
70 év felett  ingyenes) és akár idénytől függően is változhat. Van, ahol a belépődíj vagy a helyi program ára mindenkinek egységes (70 éves kor felett is ugyanannyit kell fizetni) és az idegenvezető/ csoportvezető számára is meg kell váltani a jegyet. A kedvezményre jogosultságot - ha kérik - a helyszínen igazolni kell tudni. Előfordul olyan is, hogy pl. a kiállítóhely honlapján nem az az ár szerepel, mint ami a pénztárnál látható és olyan is, hogy hiába jelentkezünk be csoportos látogatásra, mégsem tudnak pl. tárlatvezetőt biztosítani. Ilyen esetekben a helyszínen korrigáljuk a pénzbeli eltéréseket. A csoportos kedvezmény általában létszámhoz kötött és nem mindenhol biztosítják vagy feltételhez kötik (pl. a pedagógus vagy újságíró kedvezmény). Van, ahol kötelező helyi idegenvezetőt fogadni, van, ahol nem szükséges. A tárlatvezetés gyakran külön kérhető illetve van, ahol csak tárlatvezetés keretében tekinthető meg pl. egy festménygyűjtemény. Templomokban általában adomány szokott lenni, az erre összegyűjtött pénzt klubtagjaink nevében csoportvezetőnk helyezi el egy borítékba téve az adománygyűjtő dobozban.

A fentiekből kitűnik, hogy ahány ház, annyi szokás és mivel programjaink során nagyon sok helyen megfordulunk klubtagjainkkal a híres helyektől a  látogatóközpontokig és az eldugott falucska tájházáig mindenhol, ezért a programok meghirdetésekor csak körülbelül tudjuk, hogy mennyi járulékos költsége lesz a tervezett programunknak. A végleges összeget a résztvevők létszámának alakulása is befolyásolja és a szervezés ideje alatt is módosulhat. Ezért általánosságban mondjuk, hogy belföldön 1 napra készpénzben minimum 4-5000 Ft legyen kedves vendégeinknél, külföldön pedig legalább napi 30 - 35 eurót javaslunk illetve ennek megfelelő helyi fizetőeszközt, lehetőleg kis címletekben. (Pénzváltásra nemigen van lehetőségünk.) Programjaink összeállításánál figyelmet fordítunk arra, hogy ezeket az összegeket lehetőleg ne lépjük át vagy ha előre tudjuk, hogy ebbe a keretbe nem férünk bele, akkor azt még a program meghirdetésekor jelezzük a honlapunkon. Határátlépős kirándulás esetében indulás előtt pár nappal az adott program leírásánál feltüntetjük a készpénzben külön fizetendő összeget, melyről még indulás előtt kérünk szépen gondoskodni!

Ne felejtsük el azt sem, hogy apró pénzre lesz szükségünk pl. toaletthez, ruhatárhoz is!