Kulturális kirándulások

 

EGYNAPOS KIRÁNDULÁSOK,
ORSZÁGJÁRÁS,
BUDAPESTI SÉTÁK,
PROGRAMOK,
KULTURÁLT SZÓRAKOZÁS,
TÁRSASÁGI ÉLET
— A BARÁTSÁG KLUB TAGJAINAK

 

+36 (20) 971-1599

info@baratsagklub.hu

 

Irodalmi barangolás Madách és Mikszáth nyomában

2020. szeptember 5. szombat

           

A dimbes-dombos nógrádi táj egybeforr a legnagyobb palóc író Mikszáth Kálmán és az írófejedelem, Madách Imre életével, munkásságával. Mikszáth életútjával Horpácson, a szlovákiai Mikszáthfalván (Szklabonyán) és Mohorán ismerkedünk. Madách Imrére Alsósztregován és Csesztvén emlékezünk. Figyelem! Változás! A várható határátlépési nehézségek miatt kirándulásunkon Magyarország területén maradunk!

Reggeli indulást követően először Horpácson, Mikszáth Kálmán egykori kúriájánál állunk meg. Az életútját végig kísérő kiállítás egyben remek korrajz is a XIX. század végi Magyarországról. Az író időskori menedéke volt ez a hely, ahol egykori bútorait, használati tárgyait, családi fotóit, kéziratait őrzik. Láthatjuk a diftériában elhunyt kisfia, Jánoska kedves játékait, figyelemre méltóan gazdag pipagyűjteményét, kártyaasztalát. Az íróasztalánál szunyókáló írót műveinek alakjai veszik körül; álmát őrzi Noszty Feri, Tóth Mari és a hős Zrínyi is. Szülőhelyén, a szlovákiai Szklabonyán a szülői ház helyén emlékmű áll. A házban, melyben gyermek- és ifjúkorát töltötte, emlékkiállítás, az udvaron mellszobor tiszteleg az író előtt. Ugyancsak kiemelkedő Mikszáth-emlékhely Mohora, hiszen az író apósa, Mauks Mátyás itt bérelt földeket. A legenda szerint egy itteni 150 éves vadgesztenyefa ez alatt írta Mikszáth a Különös házasság néhány fejezetét és A lohinai fű című novelláját. A csöppnyi község érdekessége, hogy itt töltötte gyermekkorát Tolnay Klári színművésznő. Emlékházában az első kiscipőjétől a legutolsó színpadi lábbelijén keresztül ismerjük meg szerepeit, kosztümjeit, családi ereklyéit.

Madách Imrére először a felvidéki Alsósztregován emlékezünk. A Madách család kastélyában 1823-ban látta meg a napvilágot a magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja. Itt írta életének fő művét, Az ember tragédiáját. A kastély ma Madách Imre Emlékmúzeum, melyben megtekinthetjük az író festményeit, jegyzeteit, a rekonstruált háló- és dolgozószobát, a híres oroszlánbarlangot. A kiállítás alkotói modern technikával és látványelemekkel jelenítik meg a tragédia színeit. A szép angolparkban Ádám szobor vigyázza az író örök álmát. Arany Jánoshoz fűződő barátságának emlékére táblát állított az utókor. Fráter Erzsébettel kötött házasságát követően élt irodalmi barangolásunk utolsó állomásán, a nógrádi Csesztvén emlékezünk. Számos verse, politikai pályafutása és házasságának első boldog évei, gyermekeinek születése kötődik a domboldalon álló kúriához. Kirándulásunkat kiegészítjük egy gyöngyszemmel, Tereske Árpád-kori templomának megtekintésével. Palócország irodalmi emlékeivel a szívünkben nógrádi barangolásunkat egy kellemes sétával zárjuk a Bánki-tónál.  Idegenvezető:  Pőthe Attila

Találkozó: 7:45;   Indulás: 8:00 órakor

Részvételi díj:  9400 Ft 

Megrendelés kirándulásra
 várólistára — amennyiben szabadul fel helyünk, értesítjük

 

enlightened Rövid tájékoztató autóbuszos kirándulásainkhoz

 

Új, 2021-es általános tájékoztató információ innen letölthető

 

Autóbuszaink Budapestről, az M2-es metró „Puskás Ferenc Stadion” megállójának közelében, a Dózsa György út — Kerepesi út kereszteződésében található OMV töltőállomás mellett, a BOK Csarnok (volt SYMA Csarnok) Dózsa Gy. úti bejáratával szemben lévő buszparkolóból indulnak és ide is érkeznek visszaA tervezett útvonal mentén irodánkkal történő megbeszélés esetén vidéki fel- és leszállási lehetőséget — vendégeink saját felelősségére — biztosítunk pl. benzinkútnál, autópálya pihenőben, ahol autóbuszunk szabályosan és biztonságosan megállhat. Budapesten belül nincs másik fel- és leszállási lehetőség.  Az autóbuszban hagyott és elhagyott tárgyakra felelősséget nem vállalunk! A csoport leszállítását követően a gépkocsivezetőn kívül vendég nem tartózkodhat az autóbuszon.
Az autóbuszon kijelölt szolgálati helyre vendég csak az iroda jóváhagyásával ülhet. A második sor ülőhelyei (VIP ülések) felár ellenében kérhetők, melynek díjai  3000 Ft/ fő/ ülés. A kényelmesebb utazás érdekében megrendeléskor a szabad helyek függvényében +1 szabad ülés igényelhető, felára 5000 Ft/fő/nap. Amennyiben kisebb autóbusszal utazunk, a befizetett felárat visszafizetjük.

 

Kirándulásaink részvételi díjai tartalmazzák az autóbuszos utazás költségeit (autóbusz bérleti díja, autópályadíj, gépkocsivezető(k) napidíja, parkolás, úthasználati díj), a csoportvezetést (idegenvezető / csoportvezető ellátása, programmal kapcsolatos költsége) és belföldön legtöbbször ebédet. 2021-ben a vírushelyzetből adódó nehézségek miatt kirándulásainkat átmenetileg ebéd nélkül szervezzük. Az otthonról hozott vagy útközben vásárolt (pl. benzinkút) elemózsiát menet közben, az autóbuszon fogyasztjuk el. Kérjük vendégeinket, hogy erős illatú (pl. halkonzerv), gyorsan romló élelmiszereket ne hozzanak magukkal és vigyázzunk autóbuszunk tisztaságára!

 

 heart Gyermekkedvezmény (felnőttel utazónak) 18 éves korig 2 000,- Ft.

 

Figyelem, újdonság! 2021-től lehetőséget biztosítunk klubtagunkkal együtt utazó vendég 2000 Ft felárral történő részvételére. (Az utazáshoz a vendég adatait - név, cím, e-mail cím - is szükséges irodánknak megadni!)

Általában a helyszínen készpénzben külön fizetendők az esetleges kiadások (pl. belépő, helyi tárlatvezetési díj), melyekre naponta belföldön kb. 5 - 6.000,- forintot, külföldön legalább 25 - 30 eurót javaslunk illetve ennek megfelelő helyi fizetőeszközt, lehetőleg kis címletekben.

Programjainkra kérjük, hozza magával érvényes személyazonosító okmányát, szükséges gyógyszereit, igény szerint enni- és innivalót. Kirándulásainkra kényelmes lábbeli viselését és réteges öltözködést ajánlunk. Szüksége lehet aprópénzre, mobiltelefonra, esernyőre, elemre a fényképezőgépbe. A program során kérjük, legyen figyelemmel utastársaira, a helyi szokásokra, az idegenvezető tájékoztatásaira. Tartsa be az előírásokat és a kulturált viselkedés illemszabályait, hogy mindannyian jól érezzük magunkat és legközelebb is barátsággal üdvözöljük egymást!

Kirándulásainkra kössön honlapunkról bankkártyája használatával
Betegség- Baleset- és Poggyászbiztosítást!
  

Meghirdetett programjaink tájékoztató jellegűek! Az időpontok és az árak módosulhatnak! Tájékoztatásunk nem teljes körű! További és aktuális információkért kövesse honlapunkat!

Kellemes kirándulást kívánunk!

 
 

Jegyzet

Utolsó frissítés:
2021. április 8.

2020. február 28-ig 5524-en váltottak klubtagságot egyesületünkbe.

A honlapon megjelent információk tájékoztató jellegűek! A képek illusztrációk.
Az esetleges hibákért elnézést kérünk!

A képek forrása: internet és klubtagjaink programjainkon készített fotói.

 

Időjárás

Hőtérkép

 

Támogatóink, partnereink