Kulturális kirándulások

 

EGYNAPOS KIRÁNDULÁSOK,
ORSZÁGJÁRÁS,
BUDAPESTI SÉTÁK,
PROGRAMOK,
KULTURÁLT SZÓRAKOZÁS,
TÁRSASÁGI ÉLET
— A BARÁTSÁG KLUB TAGJAINAK

 

+36 (20) 971-1599

info@baratsagklub.hu

 

Könnyedén a Gerecse peremén

2021. március 12. péntek

Egynapos utóbuszos kirándulás idegenvezetővel

Sokszor felnézünk rá … jövet-menet elkísér ősi magyar jelképünk szobra (sas vagy sólyom?), mely a Kő-hegy sziklaszirtjéről 1907-től figyeli az alatta elterülő Tatabányát és környékét. Hatalmas méretei miatt Európa legnagyobb madárszobrának tartják. A harcias testtartású bronzmadár szárnyainak fesztávolsága 15 méter, karmai között Árpád kardját tartja, fején pedig aranyozott, stilizált magyar koronát visel. Kicsinek érezzük magunkat mellette, de gondolataink szárnyra kapnak és Tatától akár Pannonhalmáig repülünk vele a táj felett, miközben idegenvezetőnk beavat a magyar eredettörténet mondavilágába, felfedi a szobor történetét. (egy kis plusz itt) A Turul-emlékműtől hangulatos, a sziklafal peremén haladó rövid geológiai tanösvényen jutunk el a Szelim-barlangig, és közben megismerhetjük a Vértes és a Gerecse növény- és állatvilágát, jellegzetes kőzeteit. A Szelim-barlang egy nagyon látványos, óriási üreg, melynek a két oldalsó bejáratán kívül beszakadt plafon nyílása is van. 45 méter hosszú és 27 méter széles, helyenként 10-12 méter magas terem. Nevének eredete vitatott, egyik lehetőség, hogy Szulejmán szultán itt jártakor keletkezett, más források szerint a szemre hasonlító nagy bejáratról kapta a nevét. Őslénytani, régészeti szempontból is igen fontos, védett hely – hogy miért, kirándulásunk résztvevőivel megfejtjük és a Szulejmánhoz kötődő legendát is felidézzük. Kirándulásunkat a Gerecse egyik legszebb völgyében folytatjuk, a Bocsájtó-völgy melletti Agostyáni Arborétumban. A botanikus kertet gróf Esterházy Móricnak köszönhetjük, aki 1912-ben vörösfenyőket telepített ide. A patakvízből gátakkal tavakat hoztak létre, a terület mikroklímája és savanyú talaja is kedvező feltételeket biztosított az értékes fafajoknak. Örökzöldek, luc-, vörös-, páfrány- és selyemfenyők, cédrusok pihentetik szemünket, lelkünket, míg egy kiadós sétán friss oxigénnel átmossuk a tüdőnket. Agostyánról manapság nem csak az arborétum jut eszünkbe, hanem a sokat hallható fenntarthatóság. Az Agostyáni Ökofalu azzal a céllal jött létre, hogy a természet közvetlen közelségében egy fenntartható rendszert hozzanak létre. Környezettudatos szemlélettel alakított településen ötvöződik a generációról generációra öröklődő tudás a modern technológiával: a hagyományos építési és biogazdálkodási módszerek alkalmazása mellett például számos faházikón napelemek sorakoznak. Működik! Budapestről nem is megyünk messzire, mégis, nap végére ismeretek sokaságával a birtokunkban térünk haza otthonunkba.

Találkozó: 7:45;   Indulás: 08:00 órakor

Részvételi díj: 8900 Ft

Az érvényben lévő korlátozó intézkedések miatt programunkat töröltük.

 

enlightened Rövid tájékoztató autóbuszos kirándulásainkhoz

 

Új, 2021-es általános tájékoztató információ innen letölthető

 

Autóbuszaink Budapestről, az M2-es metró „Puskás Ferenc Stadion” megállójának közelében, a Dózsa György út — Kerepesi út kereszteződésében található OMV töltőállomás mellett, a BOK Csarnok (volt SYMA Csarnok) Dózsa Gy. úti bejáratával szemben lévő buszparkolóból indulnak és ide is érkeznek visszaA tervezett útvonal mentén irodánkkal történő megbeszélés esetén vidéki fel- és leszállási lehetőséget — vendégeink saját felelősségére — biztosítunk pl. benzinkútnál, autópálya pihenőben, ahol autóbuszunk szabályosan és biztonságosan megállhat. Budapesten belül nincs másik fel- és leszállási lehetőség.  Az autóbuszban hagyott és elhagyott tárgyakra felelősséget nem vállalunk! A csoport leszállítását követően a gépkocsivezetőn kívül vendég nem tartózkodhat az autóbuszon.
Az autóbuszon kijelölt szolgálati helyre vendég csak az iroda jóváhagyásával ülhet. A második sor ülőhelyei (VIP ülések) felár ellenében kérhetők, melynek díjai  3000 Ft/ fő/ ülés. A kényelmesebb utazás érdekében megrendeléskor a szabad helyek függvényében +1 szabad ülés igényelhető, felára 5000 Ft/fő/nap. Amennyiben kisebb autóbusszal utazunk, a befizetett felárat visszafizetjük.

 

Kirándulásaink részvételi díjai tartalmazzák az autóbuszos utazás költségeit (autóbusz bérleti díja, autópályadíj, gépkocsivezető(k) napidíja, parkolás, úthasználati díj), a csoportvezetést (idegenvezető / csoportvezető ellátása, programmal kapcsolatos költsége) és belföldön legtöbbször ebédet. 2021-ben a vírushelyzetből adódó nehézségek miatt kirándulásainkat átmenetileg ebéd nélkül szervezzük. Az otthonról hozott vagy útközben vásárolt (pl. benzinkút) elemózsiát menet közben, az autóbuszon fogyasztjuk el. Kérjük vendégeinket, hogy erős illatú (pl. halkonzerv), gyorsan romló élelmiszereket ne hozzanak magukkal és vigyázzunk autóbuszunk tisztaságára!

 

 heart Gyermekkedvezmény (felnőttel utazónak) 18 éves korig 2 000,- Ft.

 

Figyelem, újdonság! 2021-től lehetőséget biztosítunk klubtagunkkal együtt utazó vendég 2000 Ft felárral történő részvételére. (Az utazáshoz a vendég adatait - név, cím, e-mail cím - is szükséges irodánknak megadni!)

Általában a helyszínen készpénzben külön fizetendők az esetleges kiadások (pl. belépő, helyi tárlatvezetési díj), melyekre naponta belföldön kb. 5 - 6.000,- forintot, külföldön legalább 25 - 30 eurót javaslunk illetve ennek megfelelő helyi fizetőeszközt, lehetőleg kis címletekben.

Programjainkra kérjük, hozza magával érvényes személyazonosító okmányát, szükséges gyógyszereit, igény szerint enni- és innivalót. Kirándulásainkra kényelmes lábbeli viselését és réteges öltözködést ajánlunk. Szüksége lehet aprópénzre, mobiltelefonra, esernyőre, elemre a fényképezőgépbe. A program során kérjük, legyen figyelemmel utastársaira, a helyi szokásokra, az idegenvezető tájékoztatásaira. Tartsa be az előírásokat és a kulturált viselkedés illemszabályait, hogy mindannyian jól érezzük magunkat és legközelebb is barátsággal üdvözöljük egymást!

Kirándulásainkra kössön honlapunkról bankkártyája használatával
Betegség- Baleset- és Poggyászbiztosítást!
  

Meghirdetett programjaink tájékoztató jellegűek! Az időpontok és az árak módosulhatnak! Tájékoztatásunk nem teljes körű! További és aktuális információkért kövesse honlapunkat!

Kellemes kirándulást kívánunk!

 
 

Jegyzet

Utolsó frissítés:
2021. április 8.

2020. február 28-ig 5524-en váltottak klubtagságot egyesületünkbe.

A honlapon megjelent információk tájékoztató jellegűek! A képek illusztrációk.
Az esetleges hibákért elnézést kérünk!

A képek forrása: internet és klubtagjaink programjainkon készített fotói.

 

Időjárás

Hőtérkép

 

Támogatóink, partnereink