Kulturális kirándulások

Kirándulás Munkácsy-rajongóknak és kastélykedvelőknek

2023. november 4. szombat

  

Székesfehérvár Munkácsy-kiállítás    Csetényi Holitscher-kastély    Bodajki vadászkastély    Fehérvárcsurgói Károlyi-kastély
 

Munkácsy-kiállítás Székesfehérváron —  A Pákh Imre magángyűjteményéből (ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon) válogatott műalkotások között hatvannégy festményt, nyolc grafikai munkát láthatunk a Munkácsy-életműből, illetve más alkotók Munkácsyról készített festményeit és Pásztor János Munkácsyt ábrázoló szobrát. Tablókon nyomon követhetjük Munkácsy Mihály életútját, művészi pályájának legfontosabb mérföldköveit is és egy-egy epizódot kalandos életútjából. Pákh Imre több, mint 30 év gyűjtőmunkája eredményeként létrehozott Munkácsy-kollekciója nélkül Munkácsy Mihály életművének teljességre törekvő bemutatása ma már nem lehetséges.

Csetényi Holitscher-kastély  —  A kastély építési idejét nem ismerjük, de azt tudjuk, hogy a 18. század közepén már állt és ekkor az Eszterházy család tulajdonában volt, akik valószínűleg sohasem laktak itt, nyaralónak, vadászháznak használhatták. Az épületet az idők során többször átépítették. Legutóbbi gazdájáról, Holitscher Károly nagybirtokosról kapta a nevét.

Bodajki vadászkastély  —  A pár éve exkluzívan felújított, hajdani Miske-kastély a pavilonos angolkertjével együtt, ma már Bodajk legszebb úrilakjává nőtte ki magát, sőt Európa egyik legkorszerűbb, interaktív vadászati és természetismereti kiállítását hozták létre a kifejezetten erre a célra átalakított belső terekben.

Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély  —  A Bakony és a Vértes közötti Móri-árokban fekvő szép hangzású településen megismerkedünk a százszobás, impozáns Károlyi-kastéllyal. A kastély az építtető Károlyi György személye miatt nemzeti kegyhely. A gróf a reformkor egyik legnagyobb formátumú alakja volt, aki 1825-ben a reformországgyűlésen 40 000 forint felajánlásával egyik alapítója volt a Magyar Tudományos Akadémiának. Építése annak a Heinrich Kochnak a tervei alapján, Ybl Miklós közreműködésével történt, aki az angol klasszicista stílusú pesti Károlyi palota átépítését is végezte. A kastélyt a Károlyi József Alapítvány kezeli, szakmai működését az épületben élő Károlyi család irányítja. Itt kapott helyet az egykor Párizsban élő Fejtő Ferenc teljes könyv- és archívumállomány, és egy gazdag képeslap-gyűjtemény, amely a történelmi Magyarország háromezer településről őriz lapokat. Mindezek mellett szálloda, kápolna, könyvtár és dokumentációs központ is működik a romantikus kastély falai között. Hatalmas parkjában gloriett, csónakázótó, arborétum várja a nyugalmat kereső vendégeket.

Találkozó: 7:15;   Indulás: 7:30 órakor

Részvételi díj: 17 400 Ft (klubtaggal együtt utazó vendégnek)

Klubtagnak: 14 900 Ft

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz

Honnan indulunk?    Rövidített link: https://tinyurl.hu/cnZ   Tervezett útvonal: térkép 

Előzetes tájékozódásunk szerint külön fizetendő költségekre fizetendő: teljes árú 10.000,- Ft, 62-70 éves kor között 7000,- Ft, 70 éves kor felett 5600 Ft.