Kulturális kirándulások

A Kis-Fátra nyári bája Zsolna környékén ♦ 3nap/ 2éj

2023. augusztus 4. péntek

Háromnapos kirándulásunkon a szlovákiai Kis-Fátra völgyeiben fekvő hangulatos városkákat keressük föl. Miközben  „Zsolna földjén”  magyar vonatkozású emlékekkel találkozunk, felejthetetlen nyári élményeket gyűjtünk a Vág-folyó két partján az Északnyugati-Kárpátok hegyeinek ölelésében.

  

Garamszentbenedek    Túrócszentmárton  ♦  Zsolna    Budatin vára    tutajozás a Vág-folyón    Sztrecsény vára    Nagybiccse    Manini-hasadék    Csicsmány

 

A Kis-Fátra hegyvonulata Közép-Szlovákia észak-nyugati részén, az Északnyugati-Kárpátokon belül található, mely a Tátra–Fátra-vidék régióját képezi. A hegység legmagasabb csúcsa az 1708 m magas Nagy-Kriváň. A magaslat a Vág folyó két oldalán helyezkedik el, Szlovákia középső-északnyugati részén. Turisztikai szempontból keleten a Turóci-medence határolja, nyugaton a Zsolnai-medencével szomszédos, délen pedig a Vág folyó választja el a Nagy-Fátrától.

 

Időpont:   2023. augusztus 4-6.   péntektől vasárnapig    3nap/ 2éj  

Utazás:  autóbusszal, idegenvezetővel, kényelmesen

Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)

Szállás: 2 ágyas fürdőszobás szobákban; 4db 1 ágyas szobánk van, felára 12 000 Ft/fő/éj

1. nap  Reggeli indulást követően, rövid pihenő beiktatásával érkezünk első állomásunkhoz, Garamszentbenedek bencés apátságához, mely a közép-európai kora gótika egyik legszebb példája. Az apátságot I. Géza királyunk alapította, ennek a templomnak a falai 1075-től állnak itt. Története, freskói, üvegablakai és a Szent Vér ereklye — mind-mind rácsodálkozásra, megismerésre érdemes kulturális ismeretek hordozói. A templom mellett egy kőtábla jelzi: ott található Európa földrajzi középpontja. Túrócszentmárton közelében található Szlovákia egyik legnagyobb néprajzi skanzene. Területén 130 berendezett épületben gyűjtik és mutatják be a területi sajátosságokat, folklór hagyományokat. Késő délután érkezünk a három folyó (Vág, Kiszuca és a Rajcsanka) találkozásánál fekvő hangulatos városba, Zsolnára. A várdombon találjuk az 1400 körül gótikus stílusban épült Szentháromság Plébániatemplomot, mellette a reneszánsz Burián-harangtornyot. Az árkádos Mária-tér sarkán áll az Óvárosháza, a tér ékessége a kéttornyú barokk Szent Pál apostol megtérésének temploma a jezsuita kolostorral. A teret egykori csodaszép polgárházak szegélyezik, nyáron kávézók nyüzsgő teraszaival. (vacsora, szállás)

2. nap  Reggeli után a Zsolna északi peremén található, kihagyhatatlan látnivaló felfedezésére, a Budatini várkastélyba indulunk. Eredetileg vízi várnak épült, mely a Sziléziába vezető kereskedelmi útvonalat védte. Neves családok – Balassa, Csák, Szúnyogh - kötődnek hozzá és átépítéseihez.  Az utolsó, Szúnyogh nemzedékhez szomorú monda fűződik, miszerint a szépséges Katalint apja parancsára élve befalazták. Vajon miért? - látogatásunkon kiderül. Jellegzetessége több emelet magas lakótornya, gyönyörű kápolnája és történelmi parkja. A várkastélyban működő múzeum kiállításán a „drótos tótok” mesterségének nyomába szegődünk.  Innen autóbuszunkkal a Vág folyó meseszép Sztrecsnói-szorosához utazunk. Itt a Kis-Fátra magas hegyeibe mélyen bevágódott Vág völgyének nyugati kapujában meredek mészkőszirten magasodik a romjaiban is impozáns sztrecsényi vár. A nap fénypontjaként tutajokba szállunk és csobogunk a folyónak ezen a legszebb szakaszán, rálátással a boldogtalan szerelem legendájával átszőtt  sztrecsényi várral és a környező hegyekkel. Késő délután visszaérkezünk Zsolnára és folytatjuk tegnap megkezdett városnéző sétánkat, pl. a város legrégibb építészeti emlékével, a 12. századi, értékes belső díszítésű Szent István templom megtekintésével. (vacsora, szállás)

3. nap  Szálláshelyünket elhagyjuk és Nagybiccsén a főnemesi Thurzó család nyomában járunk. Itt a Thurzó Ferenc nyitrai püspök által 1571-ben építtetett reneszánsz várkastélyt kívülről (egykori külsejét érintetlenül megőrizte, de méltatlanul elhanyagolt állapotban van) és a gyönyörűen felújított Nászpalotát láthatjuk. Ez utóbbit 1601-ben Thurzó György építtette Judit lánya esküvőjére és a kerek egy esztendeig tartó lakodalomra a vendégsereg számára. A palota impozáns nagyterme mostanság is a házasságkötések színhelye. Nem csak a természet szerelmeseit ejti rabul a 400 méter magas sziklafalak közötti Manini-hasadék, Szlovákia legkeskenyebb kanyonja, melyet utunk során felkeresünk. Túrára nem vállalkozunk, de rövid szakaszon sétálunk a Manín-patak szűk völgyében. Kirándulásunk utolsó attrakciója Csicsmány, a mesebeli „mézeskalács házikók” faluja, ahol a fehér mintákkal díszített sötét színű faházak varázsolják el a látogatókat. A festői völgybe 1410 körül a törökök elől menekülő bolgárok települtek, valószínűleg ők „hozták magukkal” jellegzetes faházas építkezésüket és balkánias népviseletüket, hímzésükben a narancs és piros színt. A házak díszítésének külön története és állítólagos varázsereje van, mindemellett 24 elemes geometriai és növényi mintatára van, de jelrendszerét a mai napig nem sikerült megfejteni. Az élő skanzen mintegy 140 házikója között még véletlenül sem találunk két egyformát, ahogy az itt töltött időnk is páratlan élményként marad emlékezetünkben. Látnivalókban, természetközeli élményekben gazdag kirándulásunkról az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Találkozó: 6:45;   Indulás: 7:00 órakor

Részvételi díj:  79 900 Ft (klubtaggal együtt utazó vendégnek)

Egyágyas felár: 12 000Ft/ fő/ éj - a két éjszaka 24 000 Ft/fő

Klubtagnak:  74 900 Ft

Befizetési határidő — a szabad helyek függvényében — többnapos kirándulásra az indulást megelőző 30. nap. A csoport létszámát legkésőbb a befizetési határidő napján, 2023. július 4-én zárjuk. A létszámnak megfelelően rendelünk pl. autóbuszt, étkezést, programokat, múzeumi vezetéseket, szállást, ezért a csoportzárást követően már nem tudunk új jelentkezést elfogadni. Amennyiben mégis megoldható, abban az esetben 1000 Ft/fő/nap plusz szervezési díjat számolunk fel.  Csoportunk létszáma szépen telik, az indulás így garantált, lehet még jelentkezni!
Többnapos kirándulásokra a részvételi díjat két részletben is be lehet fizetni: jelentkezéskor 40% előleget, majd indulás előtt legkésőbb 30 nappal a fennmaradó hátralékot. A megrendelésben kérjük jelezze, ha 2 részletben kíván fizetni. Programjainkhoz további általános részletekért  — pl. a szálláson társításra vonatkozóan —  kérjük tájékozódjon alább 
vagy honlapunk "Egyesületünkről" menüpontjában. A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Előzetes tájékozódásunk szerint külön fizetendő költségekre dolgozóknak 65 euro, nyugdíjas korúaknak 45 euro szükséges készpénzben, lehetőleg apró címletekben. Az indulás előtti héten csoportlétszámunknak megfelelően pontosítjuk. Ez az összeg tartalmazza a belépők, jegyek, adomány, előre foglalás díját, id.vez. jegyárait. Az egyéni fogyasztást nem tartalmazza! 

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz

Honnan indulunk?    Rövidített link: https://tinyurl.hu/Iax9    2023.06.10.

Tervezett útvonal:  1 nap  térkép    2. nap  térkép   3. nap térkép

Javasoljuk, hogy külföldi kirándulás előtt pár nappal kössön honlapunkról betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást (BBP) bankkártyája használatával!