Kulturális kirándulások

Klösz-villa — extra tárlatvezetéssel

2023. november 18. szombat

Egy különleges lehetőséget ajánlunk klubtagjainknak, tartsanak velünk!

"A ResoArt Alapítvány a Városligeti fasor 49. szám alatt található Klösz György Villában (ma: Fasor Irodaház) izgalmas programmal készül Budapest születésnapja alkalmából. A Villa falain a Klösz családról és otthonukról eddig még nem publikált fényképeket mutatunk be, emellett a fényképező objektívén keresztül megismerhetjük fővárosunk emblematikus épületeit, amelyeket Zsolnay épületkerámiák díszítenek. 1894-ben leginkább klasszicista elemekből épült Klösz György, a magyarországi városfotózás úttörőjének egykori lakóháza és műterme. Később itt működött a Klösz György és Fia Műintézet Rt., amely nem csak fényképezéssel foglalkozott, hanem kialakította az ország első képeslap nyomdáját. Klösz György fotókiállításával egybekötött tárlatvezetés Dr. Jánossy Lászlóval, Klösz György ükunokájával és Pap Csabával a ResoArtz alapítvány munkatársával Zsolnayról.
Fővárosunk legjellegzetesebb vagy éppen legkiemelkedőbb épített örökségéről kérdezzük akár az itt élőket, akár az idelátogató magyarokat vagy külföldieket, akkor többségük egész biztosan olyan épületeket fog megemlíteni, melyek az alapítás és az első világháború kitörése közötti nagyjából negyven év alatt jöttek létre. Egész biztosan előkelő helyen szerepelne ezen a listán az Országház, a Mátyás templom vagy az Iparművészeti Múzeum. Ezek az épületek azontúl, hogy elválaszthatatlanok Budapest történetétől még két lényeges vonatkozásban hasonlítanak. Egyfelől mindegyiket megörökítette Klösz György, a városi fényképészet hazai úttörője, másfelől megépítésükhöz nélkülözhetetlen volt egy pécsi úriember, Zsolnay Vilmos és annak gyára. Ezért is mondjuk azt, hogy nincsen Budapest Zsolnay nélkül.
A Klösz Villában bemutatásra kerül Klösz György élete és munkássága, valamint a két tucat fényképe, amelyek Budapest Zsolnay kerámiákkal díszített ikonikus épületeit mutatják be."  forrás: ResoArt
Találkozó:  09:45 órakor az épület előtt  Cím: Városligeti fasor 49.

Megrendeléskor fizetendő szervezési díj klubtagoknak 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet) + a belépődíj tárlatvezetéssel 4000 Ft. 

  Minden jegyünk elkelt, 2023. nov. 14-től várólistás (amennyiben szabadul fel helyünk, értesítjük)

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz