Kulturális kirándulások

Krakkó és Zakopane nyáridőben ♦ 3nap/ 2éj

2023. augusztus 11. péntek

 

Időpont:   2023. augusztus 11-13.   péntektől vasárnapig    3nap/ 2éj  

Utazás:  autóbusszal, idegenvezetővel, kényelmesen

Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora) 

Szállás: 2 ágyas fürdőszobás szobákban; 4db 1 ágyas szobánk van, felára 12 000 Ft/fő/éj


1. nap   Utazás Krakkóba, útközben Orawka fatemploma
Reggeli indulást követően autóbuszunkkal
a Felvidéken át utazunk Lengyelországba. Útközben Besztercebányán megállunk egy rövid pihenőre, majd a sziklaszirten strázsáló Árva vára "lábánál" egy fotószünetre. A szlovák-lengyel határátlépés után nemsokkal Orawka XVII. századi fatemplomában a magyar szentek ábrázolásának leggazdagabb tárházát láthatjuk. Késő délután érünk a sok szép látnivalót, hangulatos kikapcsolódást nyújtó, turistáktól nyüzsgő Krakkó városába. (szállás, vacsora)

2. nap  A királyi várnegyed, az ősi lengyel főváros, a földalatti Krakkó és a zsidó városrész
Reggeli után irány Krakkó királyi várnegyede, a Wáwel épületeggyüttese és a Katedrális.  Itt nyugszik többek között szent Hedvig, Nagy Lajos királyunk lánya, valamint a kriptában megtalálható Báthori István sírja is. A Katedrális után a Zsigmond torony és harang, a sárkány szobra, valamint a Visztula környéki panoráma következik. Gyalogos sétánk része lesz az Óvárosban, a Főtér - mely szintén a Világörökség része - és környékének látnivalói: Posztócsarnok, Mária templom, Jagelló Egyetem, a magyar diákok XVI. századi kollégiuma, Balassi emléktábla, Flórián kapu, Barbakán. Ebédidőben megpihenünk; szabadidőben lehetőség lesz egy könnyű étkezésre, kávézásra. Délutáni program Krakkó legújabb attrakciója: a világon egyedülálló földalatti múzeum, ahol multimediális látványosság keretei közt mutatják be Krakkó múltját. A múzeum négy méterrel a Főtér alatt húzódik. A tárlaton a város eredeti, fával szegélyezett macskaköves útjainak darabjai, egy öreg híd, aranyművesek és kovácsok műhelyei, valamint az ólom, vörösréz és só kereskedelemre berendezkedett gazdag boltosok üzletei között sétálhatunk. Mindezek után városnézésre avanzsált elektromos golfautókkal utazunk a Kazimierz nevű zsidó városrészbe, mely egykoron önálló városként élte mindennapjait. A látnivalókról magyar nyelven hallhatunk ismertetést, miközben a kanyargós utcákon elhaladunk pl. a Pod Orłem (Sas) patika, a gettó falmaradványa, a  Hősök terén álló emlékmű, zsinagógák, szatócsboltok valamint Oskar Schindler híres gyárépülete mellett. (Megértjük, miért választotta Spielberg Kazimierzt Oscar-díjas filmje forgatási helyszínéül.) A nap végén vacsorázunk és szálláshelyünkön kellemes elfáradva térünk nyugovóra. 

3. nap  Hazafelé útközben Nedec vára és Zakopane
Szálláshelyünket elhagyjuk és autóbuszunkkal a festői környezetben magasodó Nedec várához utazunk. Trianon előtt a történelmi Magyarország Szepes vármegyéjének legészakibb vára volt, manapság a Dunajec folyó tóvá duzzasztott ezen szakaszát vigyázza. Története az 1300-as évekig vezethető vissza és több legenda is színesíti múltját. Megismerjük Brunhildáét, Jánosikét, hallunk a vendégek elfenekeléséről, inka kincsekről és bekiabálhatunk a megbocsátás kútjába. A fa zsindelytetős vár meglepetése a kilátóteraszról elénk táruló csodálatos panoráma a környékre! Utunk folytatása is mesébe illő tájon, apró gorál falvakon keresztül vezet Zakopánéba, a Magas-Tátra ékköveként számon tartott hegyvidéki üdülővárosba. Sajátos építészeti stílusa egyedi hangulatot varázsol, finom sajtjai ellenállhatatlanok. Szabadidőben ki-ki kedvére válogathat a kirakodó árusok portékájából. Háromnapos programunk zárásaként drótkötélvontatású siklóval jutunk fel a Gubalówka-hegyre. Elköszönünk a páratlan szépségű hegycsúcsoktól, mi hazaindulunk, ők maradnak és visszavárnak decemberben, téli köntösben. Az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

 

Találkozó: 6:45;   Indulás: 7:00 órakor

Részvételi díj:  82 900 Ft (klubtaggal együtt utazó vendégnek)

Egyágyas felár: 12 000Ft/ fő/ éj - a két éjszaka 24 000 Ft/fő

Klubtagnak: 76 900  Ft

Az indulás garantált, lehet még jelentkezni!


Többnapos kirándulásokra a részvételi díjat két részletben is be lehet fizetni: jelentkezéskor 40% előleget, majd indulás előtt legkésőbb 30 nappal a fennmaradó hátralékot. A megrendelésben kérjük jelezze, ha 2 részletben kíván fizetni. Programjainkhoz további általános részletekért  — pl. a szálláson társításra vonatkozóan —  kérjük tájékozódjon alább vagy honlapunk "Egyesületünkről" menüpontjában. A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Előzetes tájékozódásunk szerint külön fizetendő költségekre dolgozónak 250 lengyel zloty, nyugdíjas korúaknak és 18 év alattiaknak 220 lengyel zloty szükséges készpénzben, lehetőleg apró címletekben. Az indulás előtti héten csoportlétszámunknak megfelelően pontosítjuk. Ez az összeg tartalmazza a belépők, jegyek, adomány, előre foglalás díját, id.vez. jegyárait. Az egyéni fogyasztást nem tartalmazza! 

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz

Honnan indulunk?    Rövidített link:  https://tinyurl.hu/p4LW   2023.06.12.

Tervezett útvonal:  1 nap  térkép    2. nap  térkép   3. nap térkép

Javasoljuk, hogy külföldi kirándulás előtt pár nappal kössön honlapunkról betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást (BBP) bankkártyája használatával!