Kulturális kirándulások

Látogatás a kőbányai Szent László-templomban

2023. november 15. szerda

Kőbánya városközpontjában található a városrész legismertebb műemléke, a Szent László római katolikus plébánia-templom. A Lechner Ödön tervei alapján 1894 és 1899 között épült templom eklektikus-szecessziós stílust képvisel, keleti elemekkel, pécsi Zsolnay-kerámiákkal tarkítottan. Az építéshez felhasznált követ a helyi „kőérből” bányászták. Kívül-belül a kor legjobb művészeinek és mestereinek keze munkáját láthatjuk. Az ornamentális és figurális díszítéseket és a majolikákat Zsolnay Vilmos, a lakatos-munkákat Jungfer Gyula és Lepter János, a belsőtéri szobrokat Oppenheimer Ignác, a falfestést Scholtz Róber, az üvegfestményeket Róth Miksa, a kőfaragást Hauszmann Sándor, míg a berendezést Marhenke Vilmos készítette. A főoltárkép, mely Szent Lászlót ábrázolja, Roskovich Ignác alkotása. Csoportunkkal helyi vezető ismerteti meg az UNESCO világörökségi várományos listán szereplő, mesterien harmonikus benyomást keltő templomot. Vállalkozó kedvű klubtagjainknak lehetőségük lesz Budapest legmagasabb templomtornyába feljutni (83m magas, 130 lépcsőfok), majd informatív látogatásunkat egy kis orgona-bemutatóval koronázzuk.

Látogatásunk szervesen kapcsolódik 2023. november 9-i kőbányai helytörténeti sétánkhoz. Programunkat a Barátság Klub tagjainak szervezzük.

Találkozó: 10:45 órakor a templom előtt  Cím: 1102 Bp., Szent László tér 25.    térkép

Megrendeléskor fizetendő szervezési díj klubtagoknak 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet) + helyszínen készpénzben fizetendő 600 Ft  

  2023.10.24-től várólistára

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz