Kulturális kirándulások

Látogatás a Nemzeti Színház épületében

2023. március 29. szerda

Az ezredforduló talán legnagyobb vitáját kiváltó épületének tervezése Siklós Mária nevéhez kötődik. Sokaknak tetszett, sokaknak a mai napig sem, mindenesetre hazánk színházi életének egyik fontos műhelye és fővárosunk látképének meghatározó eleme a Nemzeti Színház épülete. Rekord gyorsasággal épült és lassan már negyedszázada, hogy 2000. március 15-én a színház első nézői Madách Imre Az ember tragédiáját nézhették meg Szikora János rendezésében. Ezen a programunkon vezetett épületlátogatásra hívjuk klubtagjainkat, nézzük meg egy kicsit más szemmel, mint mikor előadásra érkezünk.

A színház épülete szoros egységet képez a parkkal. A főbejárata előtti tér hajóorrszerűen nyúlik egy mesterségesen kialakított vízfelületbe. A hajóorr előtti medencerészben a Blaha Lujza téri régi Nemzeti Színház főhomlokzatának sziluettje merül a vízfelületbe. A parkban egy-egy legendás szerepükben megörökített, egész alakos szobrot kapott Gobbi Hilda, Kiss Manyi, Ruttkai Éva, Latabár Kálmán, Tímár József, Major Tamás, Sinkovits Imre, Lukács Margit, Básti Lajos és Soós Imre, míg a park bejáratánál Tolnay Klári és Latinovits Zoltán alakja fogadja a közönséget.
A főbejárati homlokzaton a kilenc múzsa szobra látható, míg a tizennégy dombormű a magyar színjátszás nagy alakjait, Makláry Zoltánt, Őze Lajost, Somogyi Erzsit, Rajz Jánost, Kálmán Györgyöt, Bihari Józsefet, Pártos Erzsit, Pécsi Sándort, Gábor Miklóst, Páger Antalt, Sulyok Máriát, Bulla Elmát, Feleki Kamillt és Dajka Margitot ábrázolják.
A színház belsőépítészetében a domináns színek a kék, az arany és a bronz, jellemző a természetes anyagok használata, mint pl. a mészkő, a gránit, a fa, a gyapjú és az üveg. Megtudjuk, milyen technikával készült a nézőtéri falfestés, a jellemző számadatokat, hogyan variálható a nagyszínpad, milyen további színjátszó terek állnak a művészek rendelkezésére. (Öltözőkbe, látogatóktól elzárt területekre nem mehetünk be.) Megcsodáljuk a stúdiószínház előcsarnokában egyedi tervezésű üveg padlómozaikját és a csarnok falainak üveg- és aranymozaik díszítését majd a negyedik szintről az elénk táruló páratlan panorámát.

Találkozó:  9:45 órakor a főbejárat előtt

Részvételi díj klubtagoknak 1200 Ft (vagy a helyszínen érvényesítendő a sétabérlet), nem klubtag vendégnek 1500 Ft szervezési díj + a vezetés díja teljes árú 500 Ft, nyugdíjasoknak 300 Ft. Aki sétabérletes, a helyszínen is befizetheti a 300 Ft-ot!

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz