Kulturális kirándulások

Laxenburg — a nyári rezidencia és Baden bei Wien rózsái

2024. június 11. kedd

  

A Bécshez közeli városka ma az osztrákok kedvelt kirándulóhelye, korábban a császári család nyári rezidenciájaként szolgált. A császár és udvara maga után vonzotta az előkelő nemességet is, kedvelt pihenőhellyé vált atelepülés. Az udvari élet fénypontját Mária Terézia idejében érte el a18. században: színházi előadások, szórakozás, versenyek határozták meg a társadalmi életet.
A Laxenburgi Kastély máig az egyik legimpozánsabb Európában. A Kastélypark a18-19. századi kertépítő művészet egyik legszebb példája. Mária Terézia és unokája Ferenc császár a park területét megnövelték, pihenőparkká alakították. Sissi (Wittelsbach Erzsébet bajor hercegnő, osztrák császárné és magyar királyné) pompás esküvője után itt töltötte mézesheteit Ferenc József császárral és itt született négy gyermekük közül kettő, Gizella és a szomorú sorsú Rudolf koronaherceg.
Az impozáns kertrendszer szeretetet, játékosságot, szinte gyermeki bájt sugároz. Mesterséges műromok között sétálhatunk, az angolparkot hidak, vízesés és csónakázótó gazdagítja. Különböző célokat szolgáló épületek sora található itt: díszes nyolcszögletű kerti pavilon, udvari templomok, misztikus barlangok, középkorra emlékeztető tornatér. A legismertebb épület a Franzensburg, mely 1799 és 1835 között épült. Ferenc császár egy középkori lovagvár utánzatát építtette a kastélytó közepén kialakított mesterséges szigetre, melyet gyalog vagy gumikerekű kisvonattal közelítünk meg. A partról láncos kompon húzzák át a látogatókat a szigetre. A kastély termeit helyi vezetés keretében tekinthetjük meg, ezeket ma is Ausztria kincsesházaként emlegetik. Lakni soha nem laktak benne, de a birodalom minden részéről származó műkincseket halmoztak fel. A Habsburg-teremben például 33 Habsburg uralkodó szobra sorakozik, gyönyörű a fakazettás mennyezetek, márvány padlók, bőrborítású falak, míves bútorok, festmények és antik tárgyak bűvöletében járjuk végig az emberléptékű termeket, szobákat, felelevenítve a császári család történetété és mindennapjait. A felszentelt márvány kápolna a klosterneuburgi apátság kápolnájának maradványát őrzi. Számunkra külön érdekesség, hogy van egy magyar koronázási terem, melynek díszes kazettás famennyezete Egerből származik. A kastélyszigetről — és a Habsburgok múltjából — visszatérünk a parkba, ahol szabadidőnkben felfedezhetjük a területet, ha kedvünk úgy tartja, csónakázhatunk is, élvezhetjük a szép környezetet.

További élmények Baden bei Wienben várnak ránk.  A városka termálvizéről, kaszinójáról és hatalmas rózsakertjéről híres. A Rosarium területén 800 féle rózsafaj, csaknem 180 ágyásban közel 30 000 rózsatő ontja virágait. Napunk koronázásaként a virágok királynőjeként emlegetett rózsák szépségében gyönyörködünk.   (Ausztria, Euro) térkép

Fontos információk, kérések a kirándulás megrendeléséhez:
A belépődíjakat idegenvezetőnk az alábbiak szerint, az autóbuszon szedi össze. Pénzt váltani nincs lehetősége, ezért kérjük a várható összegről még a kirándulás előtt szíveskedjen pontosan gondoskodni!
Laxenburgban a helyszínen euróban fizetendő belépődíjunk a foglalási díjjal együtt: csoportunknak a parkba és a múzeumi részbe a 20 eurós csoportos (20 fő feletti) csomagot rendeljük meg. Ez tartalmazza a parkbelépőt, 2x a gumikerekű kisvonatot, 2x a kompot és a magyar nyelvű vezetett kastélytúrát a Franzensburgban. Gyermekeknek 18 éves korig (igazolvány bemutatásával) ugyanez 12 Euro. 

Találkozó: 6:45;   Indulás: 7:00 órakor 1146 Bp., Dózsa György út 1. 

Részvételi díj:  19 900 Ft (klubtaggal együtt utazó vendégnek)

Klubtagnak:  17 400 Ft

  

Javasoljuk, hogy külföldi kirándulás előtt pár nappal kössön honlapunkról betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást (BBP) bankkártyája használatával! 

Külön fizetendő költségek  enlightenedTájékoztató a Barátság Klub programjaihoz
Klubtagsági mailHírlevél