Kulturális kirándulások

Mohácsi busójárás - kényelmesen

2023. február 21. kedd

Mohácsi busójárás — húshagyókedden, kényelmesen
Sátorhelyről Mohácsra érve, először a Busóudvarban megismerkedünk a kolomptól a koporsóig a busójárás minden részletével.
Délután a fesztiválé a főszerep! A busócsoportok felvonulása, a maszkosok ijesztgetései,
a kereplők zaja, a maszkfaragók bemutatói, az utcai árusok finom harapnivalói
 és a sok-sok jókedvű résztvevő emlékezetessé teszi napunkat.

Nem indulunk hajnalban és nem éjszaka érünk vissza Budapestre.
A busójárás vasárnap délutáni programja ismétlődik, a busók felvonulásával, téltemetéssel, máglyagyújtással, koporsóégetéssel, mindennel együtt, csak nincs akkora tömeg, jobban lehet látni a történéseket és kulturáltabb a hangulat.

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsang időszakát télbúcsúztató népszokások, jelmezes, álarcos alakoskodások tarkítják. Legismertebb és leglátványosabb a mohácsi horvátok – sokácok – busójárása. Mielőtt Mohácson elvegyülünk a színes, hangos forgatagban, Sátorhelyen, a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen megemlékezünk a mohácsi vészként elhíresült csatáról, mely a független magyar királyság pusztulásának és az ország hanyatlásának szimbólumává vált. 
Sátorhelyről Mohácsra érve, először a Busóudvarban megismerkedünk a busójárás történetével, a szokásokkal, maszkokkal, öltözékekkel, eszközökkel — vagyis a kolomptól a koporsóig a busójárás minden részletével. Délután a fesztiválé a főszerep! A busócsoportok felvonulása, a maszkosok ijesztgetései, a kereplők zaja, a maszkfaragók bemutatói, az utcai árusok finom harapnivalói és a sok-sok jókedvű résztvevő emlékezetessé teszi napunkat. A tűzgyújtást (18:00) követően indulunk vissza Budapestre, várható visszaérkezés Budapestre kb. 21:00 órakor.

Találkozó: 7:15   Indulás: 7:30 órakor

Részvételi díj: 19 900 Ft (klubtaggal együtt utazó vendégnek) 

Klubtagnak: 18 900 Ft   !!! Most 16 900 Ft !!!

  

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz

Honnan indulunk?   Tervezett útvonal: térkép   Rövidített link: https://tinyurl.hu/zTnH