Kulturális kirándulások

+36 (20) 971-1599

info@baratsagklub.hu

Mozaikok a múltunkból

 

    Klubéletünk a programjainkon zajlik.

Múltunk papíron, jelenünk a facebookon!

  2016.    30 évesek lettünk!  &    Közgyűlés  &   Nyugdíjas Expó 

        

 

   2015. szeptember     Gyászolunk

 

Nyolcvannégy éves korában, 2015. szeptember 10-én elhunyt Dr. Fodor László, klubunk megálmodója, egyesületünk alapítója, a Barátság Klub Laci bácsija.

Emlékét megőrizzük!

Hamvasztás utáni búcsúztatása 2015. szeptember 28-án hétfőn 11:30 órakor volt szerető családja, barátai, kollégái és klubtársai körében a Kerepesi Úti Fiumei Temető szóróparcellájában.

Köszönjük a sok részvétnyilvánítást, az együtt érző szavakat és öleléseket!
A gyászoló család

 

Nekrológ

Tudtam, hogy elérkezik az a pillanat, amikor le kell írnom, hogy elhunyt klubunk megálmodója, egyik alapítója, létrehozója, Dr. Fodor László, a Barátság Klub Laci bácsija.
Tudtam, hogy elérkezik az a pillanat, amikor hírt kell adnom az én Apum elhunytáról, a barátról, az idegenvezetőről, egyesületünk előző elnökéről, egyik elnökségi tagunktól, tiszteletbeli elnökünkről, az Emberről, akit oly sokan ismertek, tiszteltek, szerettek. 
        Életének fonala minden egyes régi ismerős, hajdani kolléga halálhírével rövidült. Mostanra dermesztően kevesen maradtak. Az Ő élete még nem az interneten zajlott, IGAZI barátok vették körül. Újságíróként a nyomtatott sajtó világa volt az övé, a szerkesztőségek dohányfüstjében, a szedőgépek zajában szolgálta az Olvasót — természetesen az adott politikai rendszer keretein belül.
            Dróthúzó munkás jól fogalmazó gyermekeként indult gyakornoki pályája az Észak-Magyarország napilapnál, ahol később főszerkesztő lett. Bár munkája Budapestre szólította, sosem szakadt el szülővárosától, Miskolctól. Évekig sugározta a helyi rádió „Ablak a világra” jegyzeteit, aktív tagja volt a Miskolciak Baráti Körének. Sajtómunkásként ugyanolyan körültekintéssel írt „kis színest” és vezércikket, ugyanolyan szorgalommal szerkesztett üzemi lapot, mint napilapot, ugyanolyan érdeklődéssel írt riportot az egészségügyben dolgozó nővérről mint Victor Vasarelyről, ugyanúgy készült egy vidéki közönségtalálkozóra, mint egy nemzetközi sajtótájékoztatóra. Munkájának és közvetlenségének köszönhetően testközelből ismerte a dolgozó emberek életét, bepillantott a világ számos országának kultúrájába. Mindemellett folyamatosan képezte magát, a bölcsészettudományok doktora lett. Imádott szakmájának csúcsára a Népszava főszerkesztőjeként ért, a rendszerváltás előtti Népszaváénak, az akkor szakszervezeti napilapként megjelenő újságnak.
            Akkoriban nem kaptam esténként „Jó éjt puszit”, mert az éjféli lapzártáé volt az elsőbbség. Meg a Parlamenté. Szabadidejének terhére, igaz hittel látta el országgyűlési képviselői feladatait a Hegyközben, miután bizalmat szavaztak neki a helyiek. Volt mit tenni akkortájt, a rendszerváltás körüli időben mindenki bízott valamiben - ki ebben, ki abban - világnézettől, vallástól, identitástól és még a jóég tudja mitől függően! A realitás talaján maradt, tudta, hogy neki az új világban már nem osztanak lapot s talán bele is fáradt a mindennapi küzdelembe. Nyugdíjba vonult, kis időre eltávolodott a mókuskeréktől.

Nyugdíjasként újjá született a Népszava Barátság Klubban!

            Még főszerkesztő volt, mikor ötletgazdaként Gerencséri Jenő kollégájával együtt, az újság mellé létrehozták a klubbot egyesületi formában 1986-ban. Nem titkolt szándékkal: az újságra előfizetők toborzására, a közönségkapcsolat erősítésére, az olvasótábor növelésére.
            Ma már talán ódon gondolat, így leírva igencsak „szocreál”. De működött! Valóban „ablakot nyitottak a világra”. A klub keretein belül olyan közösségi élet zajlott, mely ma már szinte hihetetlenül hangzik. Sajnos, akik megtapasztalták, már kevesen vannak közöttünk. Ugye, milyen más világot éltünk? Nem volt ciki megszólítani a másikat, tudtunk beszélgetni, ismeretlenül is leültünk egy asztalhoz. Sokkal, de sokkal toleránsabbak voltunk egymáshoz. Időközben az utazás szabadabbá vált, a határok átjárhatóbbak lettek. De hol volt még légkondis autóbusz?! A jó öreg Ikarusok elvittek Isztambulba, a spanyol Riviérára vagy akár a görögországi Aszprovaltára. Milyen öröm volt meglátni a tengert!
            Ebben a társaságban talált új barátokra, új lehetőségekre és új célokra. A mi családi életünknek is része lett a klub. Ő lázasan elkezdett csoportokat szervezni, útvonalakat kitalálni, ebédeket rendelni, utazásokat szervezni, idegenvezetni. Klasszikus humán műveltségének köszönhetően, ha álmából felébresztették, elmesélte a mohácsi csatát, Rákóczi fejedelemmé választását, kapásból idézte József Attilát vagy akár Homéroszt. Tudásvágya legyőzte a hiúságát! Ősz fejjel járt idegenvezető tanfolyamra, hogy korszerű módszertani ismeretei legyenek újonnan választott hivatásáról. Nyitottsága, közvetlensége sokakat magával ragadott. A kirándulásokon élvezettel mutatta be a látnivalókat, inspirálta, ha megoszthatta ismereteit, imádta látni, hogy jól érzik magukat a vendégek, ha sokan ültük körbe az asztalt meleg estéken az apartmanház udvarán, természetesen az összes Hölggyel táncolt a szüreti mulatságokban. Képes volt egy nyáron 14 turnusban oda-vissza buszozni a csoportokkal a görög tengerpartra, hogy nyaralni vigye a klubtagokat, pedig akkor már a hetvenes éveiben járt. Élete a családdal és klubbal volt egész. Sosem volt igazi nyugdíjas, kényszerpihenőre egészségi állapotának romlása kárhoztatta. Nehezen viselte, hogy nem vette körül a megszokott nyüzsi, le kellett mondania az autóvezetésről, hiányoztak a barátok, hogy az utóbbi pár évben már nem tudott bejárni dolgozni vagy akár csak egy kicsit beszélgetni. A látás- és hallásromlás befelé fordította, emlékiratait írta, a vasárnapi családi ebédnél pedig végigkérdezte, melyik régi cimborával mi van, ki hova kirándul, a csoport mit ebédel. Gondolatban az utolsó pillanatig együtt létezett a klubbal.
Elfogult vagyok? Hát persze! Talán érthető és megérthető…
Olyan kerek életet élt, mely keveseknek adatik meg! Ő valóban teletöltötte tartalommal nem csak a saját életét, mindenkiét, aki elfogadta és szerette Őt! Sokan voltunk, az idő múlásával egyre kevesebben vagyunk.

Klubunkban marad az Ő emléke is, mindazokéval együtt, akik már máshol kirándulnak!

Népszava 2015. szeptember 

   2015. február

2015. február 20-án pénteken 59 klubtagunk részvételével megtartottuk a Barátság Klub Egyesület Közgyűlését,. A Közgyűlés meghallgatta és elfogadta Benczéné Fodor Erzsébet elnök beszámolóját a 2014-es évről. Kézbe vehettük a frissen elkészült 2015-ös programfüzetünket és meghánytuk-vetettük közös dolgainkat. A jó hangulatú Közgyűlésen köszöntöttük legrégebbi egyesületi tagsággal, 116-os sorszámmal rendelkező klubtagunkat, Dobrády Antalnét. A tavalyi évben felhasznált sétabérletek közül kisorsoltunk 3-at, melyek tulajdonosai ebben az évben érvényes, új sétabérletet nyertek: Baracsi Margit, Dobrády Antalné és Gulyás Lászlóné. 2014-es programnaptárunkban a hónapok végén szereplő kérdésekre helyes válaszokat beküldők közül kisorsoltuk azt a szerencsés nyertest, Szuromi Imrénét, aki 2015-ben fél áron vehet rész egynapos autóbuszos kirándulásainkon. Gratulálunk! Közösségünkért legtöbbet tevékenykedő segítőinknek jelképesen egy-egy bonbonnal megköszöntük munkájukat. „Házi fotósainknak”, Ring Istvánnénak, Zsámbokiné Gáspár Magdolnának és Szuromi Imrénének a programjainkon készített és facebook csoportunkban megosztott sok-sok fotót. A Nyugdíjas Expón és a nyugdíjas szervezetekkel történő kapcsolattartásban nyújtott segítséget Bobák Mártának és Lengyel Máriának (mindketten elnökségünk tagjai) a közvetített utazások értékesítésében és a mindennapi munkában nyújtott önzetlen segítségért. A értekezlet végén megköszöntük klubtagjainknak, hogy aktív részvételükkel megtisztelték Közgyűlésünket és jó egészséget kívántunk egymásnak, hogy minél többször találkozzunk programjainkon! 

 

 

   2014. február

2014. február 21-én pénteken megtartottuk Közgyűlésünket.

Benczéné Fodor Erzsébet, egyesületünk elnöke beszámolt a 2013-as évben végzett munkáról, az eredményekről és vázolta a 2014-es esztendőre vonatkozó terveket. A beszámolót követően a részvevők hozzászólásokkal, pozitív véleményekkel, kérdésekkel, kérésekkel folytatták a munkát majd egyhangúan elfogadták az Elnök beszámolóját.

Az érdemi munka után egy kis játék következett.
A 2013-as programfüzetünkben a hónapok végén található kérdésekre helyes válaszokat beküldők közül kisorsoltuk szerencsés klubtagunkat, Bai Istvánné Arankát, aki jutalmául 2014-ben fél áron tarthat velünk egynapos autóbuszos kirándulásainkon.
A 2013-as betelt sétabérletek közül Kovácsné Boros Margit, Kovács Jenő és Hőrich Házaspár nyertek új sétabérletet a 2014-es esztendőre.

Köszönjük Közgyűlésünk minden résztvevőjének az aktív közreműködést!

   2012. március

2012. március 1-jén megtartottuk Közgyűlésünket. Határoztunk egyesületünk további működéséről a CARTOUR Utazási Irodával. Megbeszélésre kerültek az együttműködés részletei, az ezzel együtt járó változások, feladatok. Tisztújító közgyűlés révén megválasztottuk egyesületünk ügyintéző szervét, az Elnökséget és 2000 Ft-os tagsági díjat szavaztunk meg. Egyesületünk életében adatváltozás történt, de Alapszabályunk nem módosult.

Részvéttel emlékeztünk decemberben elhunyt Gombár Ferencné Marikára, aki az utóbbi tíz évben lelkiismeretesen vezette könyvelésünket. Emlékét megőrizzük!    

   2012. február

Tisztelt Honlaplátogatók, kedves Barátaink!

Örömmel értesítjük e sorok olvasóit, hogy a Cartour Utazási Iroda baráti segítségével és támogatásával újra útnak indulunk!

Májustól induló kulturális programjainkra hamarosan lehet jelentkezni, addig azonban még sok tennivalónk van!

Igyekszünk mindent előkészíteni, megszervezni, hogy felkészülten várjuk régi és leendő barátainkat.
Klubtagjaink segítségére is számítunk! 
Ajánlják jó szívvel ismerőseiknek a  Barátság Klubot, hogy minél többen ismerjük meg hazánkat, fővárosunkat, magyar emlékeinket a szomszédos országokban!

„Barátsággal a Barátságért!”

   2011.

Köszönjük partnerirodáink tulajdonosainak és munkatársainak, hogy évtizedeken keresztül biztonsággal utaztatták klubtagjainkat és továbbra is odaadó figyelemmel gondoskodnak klubtagjainkról az utazásaikon! 

Partnerirodáink 2011-ig a következők voltak:

Aeolus Utazási Iroda
Anacapri Travel  
Anett Tours    
Avantgarde Utazási Iroda
Cartour Utazási Iroda

Dias Zeus Travel 
Fehérvár Travel 
Elenite Utazási Iroda 
Kárpáteurópa Utazási Iroda

Medina Tours 
Utas Tours

Z(s)eppelin Utazási Iroda

Külön köszönjük a több évtizedes médiatámogatást a Népszava szerkesztőségének!

Köszönjük a támogató együttműködést további partnereinkkel:

Bakony Hotel
Barátság Gyógy- és Wellness Szálloda Hajdúszoboszló
Főszezon kiállítás
Generációnk
G-Mentor Kft.
Hotel Cseppkő Aggtelek
Itthon otthon van belföldi turusztikai kártya
Itthon Otthon Van Magazin
Kék Duna Wellnesshotel - Ráckeve
Kincsem Pince
Korhatár Magazin
Nemzeti Civil Alap
Nyugdíjas Expo
Nyugdíjasok Kalendáriuma
Öreg a nénikéd!
Polgári Otthon
Rátkai Márton Klub
Stáció
Vendégváró

   2011.

25 évesek lettünk!     

Ebből az alkalomból tagnyilvántartásunkból megkerestük, kik azok, akik a kezdetektől folyamatosan tagjai egyesületünknek. Sejtéseink beigazolódtak. Sokan 5-10 éve, kevesen 15 éve néhányan 20 éve és mindössze csak hárman 25 éve tagjai klubunknak. Tiszteletünk és megbecsülésünk jeléül  "A Barátság Klub Örökös Tagja"ként köszöntöttük köreinkben Torma Lászlónét Monorierdőről, Szigeti Piroskát és Dr. Fodor Lászlót. Megköszöntük negyedszázados hűségüket, részvételüket klubéletünkben és további jó egészséget kívántunk! 

   2010.

Korhatár nélkül az egészségért —  MI IS OTT VOLTUNK!

Ezúton is köszönjük a KORHATÁR MAGAZIN szerkesztőinek, hogy rendezvényükön standot biztosítottak számunkra!

Klubtagjaink közül sokan megmozdultak hívó szavunkra, eljöttek a SYMAba, foglalkoztak egy kicsit egészségük megőrzésével.
Éltek a lehetőséggel: 1000 Ft kedvezménnyel fizettek be kirándulásainkra.
Rengeteg szórólapot osztottunk szét  a programon résztvevőknek. Akinek csak tudtuk, figyelmébe ajánlottuk és néhány szóban bemutattuk klubunkat. Hívtuk közénk, bátorítottuk az érdeklődőket, hogy jöjjenek velünk országot-világot látni! 
Mi tapasztalatból tudjuk, hogy egy séta..., egy kirándulás..., jó társaság..., kiadós beszélgetés...,  - bizony sokszor többet ér egy pirulánál!

Reméljük, sok új klubtagot köszönthetünk közösségünkben! Érezzük jól magunkat együtt  - régiek és újak -  programjainkon!

    2009.

 

    2008.

Kiss Boldizsárné Pirike verse

Várunk Rád!

Jön a tavasz, jön a nyár
A nyugdíjas erre vár
Mert most fázik, didereg
Nem bírja a hideget.

Bár olyan szép a fehér hó
Nem nyugdíjasnak való
Síelést és szánkózást
Tegyék már az unokák!

Nekünk jó a meleg szoba
Finom étel; egy kis nóta
Nem kell nekünk a hideg
Jöjjön már a kikelet!

De jó lesz, ha süt a nap
Erre gondolj minden nap
S ha fázol vagy dideregsz
A múlt nyárra emlékezz!

Sokat voltunk kirándulni
Tájat látni, hegyet mászni
Sok szép élményünk volt már
A Barátság Klub Téged vár!

    2004.​ 

    Hőskor

Jegyzet

Utolsó frissítés:
2021. szeptember 27.

2021. február 28-ig 5585-en váltottak klubtagságot egyesületünkbe.

A honlapon megjelent információk tájékoztató jellegűek! A képek illusztrációk.
Az esetleges hibákért elnézést kérünk!

A képek forrása: internet és klubtagjaink programjainkon készített fotói.

 

Időjárás

Hőtérkép

 

Köszöntjük névnapjukat ünneplő klubtagjainkat!

Támogatóink, partnereink


 

 

 

Kattints a logóra, foglalj, érezd jól magad és mikor fizetsz, mutasd be a klubtagsági kártyádat!    5% kedvezményt kapsz a ráckevei Duna Relax Hotelben!

 Kattints a logóra! Többnapos utak foglalásakor hivatkozzál klubtagsági számodra és 5% kedvezményt kapsz!