Kulturális kirándulások

Rhododendron virágzás Malonyán és a kistapolcsányi kastély

2023. május 28. vasárnap

A szlovákiai Malonyán ilyenkor ezer színű virág-pompában tündökölnek a mediterrán hangulatot varázsoló rhododendronok. Nem lehet betelni a szépségükkel! A „virágos grófként” is emlegett dr. Ambrózy István 1892-ben házasságot kötött Migazzi Antónia grófnővel, és a feleség felvidéki, malonyai birtokán a gróf létrehozta első arborétumát. Jelenleg 67 hektáron terül a bolygónk különböző részeiből származó több mint 2 300 növényfajtát felvonultató varázslatos gyűjtemény. Az arborétum központi részén áll a Migazzi-Ambrózy család egykori lakóhelye, egy kívülről is mutatós kastély, melyben most a tudományos akadémia lakik. Érdemes elsétálni az egyik tó partján lévő japán kertbe, ahonnan a panoráma is nagyon szép! Virágos sétánk után a közeli Kistapolcsányban folytatjuk utunkat. A környék büszkesége a szlovákiai klasszicizmus egyik legszebbjeként számon tartott, Hild József tervei alapján klasszicista stílusban átépített kastélyt. A várkastély korábban a Habsburgok nyári rezidenciája is volt, az I. világháború után pedig a csehszlovák államfők nyaralójaként szolgált. Napjainkban múzeumként és kastélyszállóként várja a látogatókat. Hatalmas angolpark övezi a gyönyörű, árkádos belső udvarú, kupolás épületet. A grandiózus kupolatermen kívül hét további klasszicista stílusú terem látogatható, melyek tele vannak értékes barokk és empire bútorokkal, gyönyörű cserépkályhákkal, impozáns csillárokkal. A kastélyban találjuk az ország leggazdagabb kerámiagyűjteményét, különösen a meisseni porcelánok értékesek. Érdekesség, hogy a hetedik terem volt a köztársasági elnökök dolgozószobája, Masaryk és Beneš elnök több személyes használati és munkaeszközével, többek közt Masaryk telefonja és Beneš írógépe is látható. Figyelemre méltó a fegyverkollekciója és a 14 ezer kötetes könyvtára valamint zarándokhelyként számon tartott kápolnája. Kellemesen feltöltődve estére érkezünk vissza Budapestre.

Találkozó: 6:45;   Indulás: 7:00 órakor

Részvételi díj: 16 900 Ft (klubtaggal együtt utazó vendégnek) 

Klubtagnak:  14 900 Ft 

Előzetes tájékozódásunk szerint teljes árú belépőkre 16 euro, nyugdíjasoknak 12 euro szükséges. Határátlépés csak érvényes személyazonosító okmánnyal lehetséges! 

  várólistára

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz

Honnan indulunk?   Tervezett útvonal: térkép    Rövidített link: https://tinyurl.hu/Uh1N   2023.04.23.  Bővebben Malonyáról és Kistapolcsányról

Javasoljuk, hogy külföldi kirándulás előtt pár nappal kössön honlapunkról betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást (BBP) bankkártyája használatával!