Kulturális kirándulások

Riegersburg meseszép boszorkányvára

2023. szeptember 23. szombat

Riegersburg – a XI. században a település fölé magasodó bazaltsziklára épült vár Ausztria egyik legnagyobb és legszebb épen maradt várkastélya, csodálatos panorámával. Egykoron Stájerország legjelentősebb határvára volt a magyarok, majd később a törökök támadásaival szemben. A 13. sz-ban eredetileg két különálló vár volt, két család birtokában. Mai arculatát a vár későbbi úrnője, a boszorkány hírében álló Katharina Elisabeth von Galler bárónő alakította ki, 1648-ban. Lebontatta az alsó várat és anyagából megerősítette a felső várat. A fellegvárban 2 belső udvar található. Az udvarokat 16. sz-i emeletes árkádsorok szegélyezik. Az épületen jelenleg késő reneszánsz és kora barokk, a déli oldalon és a nyugati szárnyban középkori (várkápolna, négyzetes torony) épületrészeket láthatunk. A kilenc bástyával, hat kapuval, szoborművekkel, kőcímerekkel ékesített várba felvonóval juthatunk fel. A nyugati oldalon vezet a kősziklába faragott lépcső, az ún. „szamárlépcső”, ahol a személyzet szamarakkal szállította föl az élelmiszert.

Az első épület őrzi az egykori fegyvereket és hadieszközöket. Az udvarban a II. Világháború hősi halottainak emlékműve áll. A második árok mögött következnek a tulajdonképpeni várépületek, melyekben a Liechtenstein-családot (a vár mai tulajdonosai) bemutató múzeum van. (A család jelentős szerepet játszott Ausztria történelmében.) A belső várudvar ciszternáját 1640-ben fúrták, 27m mély. A kút szövevényes mintázatú kovácsoltvas díszítése egy lópatkót rejt, mely felismerőjének szerencsét hoz!

A várkastély legszebb részei: hercegi szoba megújított kazettás mennyezettel;  szépterem; római szoba (1648-ból származó festményei allegórikus jeleneteket ábrázolnak); török szoba (háborús eszközök, emlékek); ősök galériája; lovagterem. A boszorkánymúzeumnak berendezett 12 terem a középkori boszorkányüldözés tárgyi emlékeket őrzi. A várhoz gótikus kápolna tartozik, részben barokk kiképzéssel és berendezéssel. Az alsó bejáratnál Szt. Márton tiszteletére épült plébániatemplom (15-16. sz.) belsejében a török időből szamárboltíves kapu látható.

A szép, épségben megmaradt várról keringő legendák, boszorkánytörténetek fokozzák a látogatás során szerzett élményeket. Vártúránk után a Zotter Csokoládégyár mintaboltjában extra friss csokoládékkal édesítjük napunkat. (Ausztria; Euro)  Bővebben a riegersburgi várról
 

Találkozó: 6:15;   Indulás: 6:30 órakor

Részvételi díj: 19 400 Ft   (klubtaggal együtt utazó vendégnek)   Gyermekkedvezmény: 2000 Ft  (18 éves korig)

Klubtagnak:  17 400 Ft

  

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz

Honnan indulunk?    Tervezett útvonal: térkép    Rövidített linkhttps://tinyurl.hu/5T1X 
Előzetes tájékozódásunk szerint külön fizetendő költségekre 25 euro szükséges készpénzben, lehetőleg apró címletekben.  Ez az összeg tartalmazza a belépők, felvonó előre foglalás díját. Az egyéni fogyasztást nem tartalmazza! 

Javasoljuk, hogy a kirándulás előtt pár nappal kössön itt, honlapunkon keresztül  betegség-, baleset- és poggyász-biztosítást (BBP) bankkártyája használatával!