Kulturális kirándulások

Sárvízi kalandok — Dégtől Soponyán át Tác-Gorsiumig

2023. május 11. csütörtök

Pár hónapja adták át a felújított dégi Festetics-kastélyt, hazánk egyik legkorábbi, impozáns klasszicista kastélyát. Első látásra hasonlít a Nemzeti Múzeum épületéhez, nem véletlenül, hiszen mindkettőt Pollach Mihály tervezte. Az épülethez tartozó lenyűgöző szépségű park hazánk legnagyobb angolkertje ősfákkal, növényritkaságokkal. A területen három vízfolyás felduzzasztásával 1,8 km hosszúságban alakították ki az úgynevezett szerpentin-tavat. A tórendszer kis szigetén áll a park egyik jellegzetessége, a mesébe illő, németalföldi stílusban épült vörös téglás Hollandi-ház, mely a romantikus kastélypark leghosszabb hídján át közelíthető meg és remekül mutat a fotókon. Mi célt szolgált ez a házikó? — kirándulásunkon kiderül!
A köznemesi Festetics család a 18. század során emelkedett a Dunántúl legnagyobb birtokosai közé. Ebben nagy szerepe volt a keszthelyi kastélyt építtető Festetics Kristófnak – örökségéből vették meg fiai a dégi birtokot, amely végül a kisebbik fiú, Lajos (1732-1797) birtokába került. Innentől válik szét a Festetics család a keszthelyi hercegi- és a dégi grófi ágra, így Festetics Lajost tekintjük a dégi családág alapítójának. A kastély földszinti tárlatán a Festetics-család mindennapi életét, érdeklődési körét és történelmi szerepvállalását ismerhetjük meg. A botanikai szalonban ízelítő látható a korabeli természettudományos ismeretekből, a négyévszakos terepasztal segítségével a kert története elevenedik fel. A könyvtárszobában építészeti stílusbemutató, a díszteremben grófi életkép látható, de a 20. század eleji háló- és fürdőszoba, grófnői empire szalon, “kertszoba”, valamint korhű dolgozószoba is várja a látogatókat az épületben, ahol külön fejezet foglalkozik a kastély 1945 utáni sorsával és az abban létrehozott gyermekotthon történetével. Kiemelt szerepet kap az emeleti kiállításon a szabadkőművesség, hiszen a kastély több szálon köthető hozzá: az építtető, Festetics Antal a rend tagja volt, az alagsor titkos levéltár emlékét őrzi, az angolpark pedig az általuk használt szimbolika ékes példája. A dégi kastélyban — mely a mozgalom hazai központjaként működhetett — a interaktív és történelmileg hiteles módon ismerkedhetünk meg a szertartásokkal, eszközökkel, vagy akár bele is lapozhatunk a rend szótárába. A Chrysanthéme kávézóban főúri környezetben megkóstolhatjuk gróf Festetics Andorné eredeti receptje alapján készült Festetics-szeletet.
Dég után Sárvíz vidékén barangolunk. A Sárvíz völgye mintegy 100 km. hosszú, 3-5km széles, a mai napig lápos, mocsaras vidék. Flórájával és faunájával a Soponyai Ökocentrumban vesszük górcső alá. Itt természeti és vadászati múzeum, nagyvad- és szárnyasvadkert kínál látnivalót a Sárvíz vidékének élővilágáról. A Bakonyból lefolyó vizek a Sárvíz folyóban egyesülnek, mely hajdan hajózható folyó volt, ókori legfontosabb kikötője Gorsiumnál működött. Gorsium a Pannónia provincia egyik legjelentősebb települése volt, a térség katonai, kereskedelmi, gazdasági és egyben szakrális központja. Az egykor virágzó, forgalmas ókori város mindössze hét százalékát sikerült eddig feltárni. A régészeti parkban a kövek mesélnek, szakvezetőnk pedig fordítja a kövek nyelvét és visszapörgeti az idő kerekét. Izgalmas időutazáson alkothatunk képet Gorsium-Herculia stratégiai jelentőségéről és az itt zajló mindennapi életről. Valljuk be, rendszerint elsuhanunk a mai Tác-Gorsium tábla mellett, pedig ahol az idő megállt, ott nekünk is érdemes megállni!

Találkozó: 7:45   Indulás: 8:00 órakor

Részvételi díj: 16 400 Ft (klubtaggal együtt utazó vendégnek) 

Klubtagnak: 14 400 Ft 

 várólistára

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz

Honnan indulunk?    Tervezett útvonal: térkép   Rövidített link: https://tinyurl.hu/FyDx