Kulturális kirándulások

 

EGYNAPOS KIRÁNDULÁSOK,
ORSZÁGJÁRÁS,
BUDAPESTI SÉTÁK,
PROGRAMOK,
KULTURÁLT SZÓRAKOZÁS,
TÁRSASÁGI ÉLET
— A BARÁTSÁG KLUB TAGJAINAK

 

+36 (20) 971-1599

info@baratsagklub.hu

 

"Szállnak a darvak" — darules a Hortobágyon + Madárkórház

2020. október 23. péntek

„Szállnak a darvak” — Darules a Hortobágyon. A Tisza-tavi Madárrezervátum - a több mint száz fészkelő faj mellett - több százezer madárnak nyújt vonulás közbeni pihenőhelyet, így Európa legnagyobb madárvonulási központjai a halastavak és környékük. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. Az ősz beköszöntével Észak-Európa különböző vidékeiről megérkeznek a darvak a Hortobágyra, gyülekeznek, megpihennek, majd folytatják útjukat Afrikába. Az őszi naplemente idején látványosan, kisebb-nagyobb csoportokban húznak éjszakázó helyeikre. A több tízezer daru naponta ismétlődő mozzanatának, a daruhúzásnak a megtekintésére vállalkozunk helyi szakvezető segítségével.

Mielőtt azonban a darvak szálláshelyéhez közel settenkednénk, bepillantunk a Hortobágyi Madárpark, ismertebb nevén a Hortobágyi Madárkórház életébe. Itt az állatorvosok és országszerte több száz önkéntes fáradozik azon, hogy a segítséget nyújtsanak a sérült madaraknak. A leggyakoribb veszélyforrások az áramütés, baleset, lelövés, mérgezés, valamint a tükröződő ablakfelületekkel való ütközés. Évente 400-600 „csőrike” nyeri vissza egészségét az orvosok és a gondozók áldozatos munkájának köszönhetően. „Látványórházi” látogatásunkat követően a Hortobágyi Nemzeti Park délutáni programjához kapcsolódóan először a 2018-ban készült „Darumadár fenn az égen” című film vetítésén veszünk rész, amit tájékoztató követ, majd kisvonattal szeljük át kisvonattal szeljük át Közép-Európa legnagyobb halastórendszerét a Kondás-tóig (kb. 30 perc) és gyalogosan közelítjük meg a terepet, ahol elfoglaljuk figyelőállásainkat, miközben szakvezetőnk instrukcióival felvértezve leszünk részesei ennek a vonzó, életre szóló élménynek. Sötétedést követően, kisvonattal térünk vissza 18:30-kor az autóbuszunkhoz. Várható visszaérkezés Budapestre 21:00 óráig. Idegenvezető: Molnár Attila

Kirándulásunkat ebéd nélkül szervezzük! Ebédelési lehetőségre sem lehet számítani, ezért kérjük vendégeinket, hogy uzsonnát és innivalót hozzanak magukkal. Ajánlott még kényelmes cipő, esőkabát, szúnyogriasztó, elemlámpa és esetleg sétabot. Csoportunk létszáma max.: 18 fő lehet.

A Hortobágyi Nemzeti Park tájékoztatója:

  • VISELKEDÉSI SZABÁLYOK: viseljenek a terepi környezethez illeszkedő ruházatot, kerüljék az élénk színeket. Vaku használata TILOS. Kérjük, kerüljék a hangoskodást!
  • A programon való részvétel során, zárt térben és szabadtéren egyaránt kötelező a MASZK megfelelő használata.
  • AJÁNLOTT ESZKÖZÖK, VISELET: kézi távcső, fényképező gép, réteges öltözködés, kényelmes cipő, szúnyogriasztó.
  • A túrákat ROSSZ IDŐJÁRÁS esetén is megtartjuk! Ilyen esetben javasolt a terepi környezethez illeszkedő esőkabát, esernyő választása.
  • A természet megfigyelésének élménye a pillanat varázsa, alkalomról- alkalomra változik. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy ez nem egy előre megrendezett színházi produkció, itt MAGA A TERMÉSZET A RENDEZŐ, ennek ellenére kollégáink, szakvezetőink mindent megtesznek annak érdekében, hogy az élményt biztosítani tudjuk.
  • A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt!
  • A pandémiás helyzetre való tekintettel a szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Találkozó: 9:45;   Indulás: 10:00 órakor

Részvételi díj: 10 900 Ft

Megrendelés kirándulásra — a szabad helyek függvényében, de legkésőbb 2020. okt. 16-ig

 

enlightened Rövid tájékoztató autóbuszos kirándulásainkhoz

 

Új, 2021-es általános tájékoztató információ innen letölthető

 

Autóbuszaink Budapestről, az M2-es metró „Puskás Ferenc Stadion” megállójának közelében, a Dózsa György út — Kerepesi út kereszteződésében található OMV töltőállomás mellett, a BOK Csarnok (volt SYMA Csarnok) Dózsa Gy. úti bejáratával szemben lévő buszparkolóból indulnak és ide is érkeznek visszaA tervezett útvonal mentén irodánkkal történő megbeszélés esetén vidéki fel- és leszállási lehetőséget — vendégeink saját felelősségére — biztosítunk pl. benzinkútnál, autópálya pihenőben, ahol autóbuszunk szabályosan és biztonságosan megállhat. Budapesten belül nincs másik fel- és leszállási lehetőség.  Az autóbuszban hagyott és elhagyott tárgyakra felelősséget nem vállalunk! A csoport leszállítását követően a gépkocsivezetőn kívül vendég nem tartózkodhat az autóbuszon.
Az autóbuszon kijelölt szolgálati helyre vendég csak az iroda jóváhagyásával ülhet. A második sor ülőhelyei (VIP ülések) felár ellenében kérhetők, melynek díjai  3000 Ft/ fő/ ülés. A kényelmesebb utazás érdekében megrendeléskor a szabad helyek függvényében +1 szabad ülés igényelhető, felára 5000 Ft/fő/nap. Amennyiben kisebb autóbusszal utazunk, a befizetett felárat visszafizetjük.

 

Kirándulásaink részvételi díjai tartalmazzák az autóbuszos utazás költségeit (autóbusz bérleti díja, autópályadíj, gépkocsivezető(k) napidíja, parkolás, úthasználati díj), a csoportvezetést (idegenvezető / csoportvezető ellátása, programmal kapcsolatos költsége) és belföldön legtöbbször ebédet. 2021-ben a vírushelyzetből adódó nehézségek miatt kirándulásainkat átmenetileg ebéd nélkül szervezzük. Az otthonról hozott vagy útközben vásárolt (pl. benzinkút) elemózsiát menet közben, az autóbuszon fogyasztjuk el. Kérjük vendégeinket, hogy erős illatú (pl. halkonzerv), gyorsan romló élelmiszereket ne hozzanak magukkal és vigyázzunk autóbuszunk tisztaságára!

 

 heart Gyermekkedvezmény (felnőttel utazónak) 18 éves korig 2 000,- Ft.

 

Figyelem, újdonság! 2021-től lehetőséget biztosítunk klubtagunkkal együtt utazó vendég 2000 Ft felárral történő részvételére. (Az utazáshoz a vendég adatait - név, cím, e-mail cím - is szükséges irodánknak megadni!)

Általában a helyszínen készpénzben külön fizetendők az esetleges kiadások (pl. belépő, helyi tárlatvezetési díj), melyekre naponta belföldön kb. 5 - 6.000,- forintot, külföldön legalább 25 - 30 eurót javaslunk illetve ennek megfelelő helyi fizetőeszközt, lehetőleg kis címletekben.

Programjainkra kérjük, hozza magával érvényes személyazonosító okmányát, szükséges gyógyszereit, igény szerint enni- és innivalót. Kirándulásainkra kényelmes lábbeli viselését és réteges öltözködést ajánlunk. Szüksége lehet aprópénzre, mobiltelefonra, esernyőre, elemre a fényképezőgépbe. A program során kérjük, legyen figyelemmel utastársaira, a helyi szokásokra, az idegenvezető tájékoztatásaira. Tartsa be az előírásokat és a kulturált viselkedés illemszabályait, hogy mindannyian jól érezzük magunkat és legközelebb is barátsággal üdvözöljük egymást!

Kirándulásainkra kössön honlapunkról bankkártyája használatával
Betegség- Baleset- és Poggyászbiztosítást!
  

Meghirdetett programjaink tájékoztató jellegűek! Az időpontok és az árak módosulhatnak! Tájékoztatásunk nem teljes körű! További és aktuális információkért kövesse honlapunkat!

Kellemes kirándulást kívánunk!

 
 

Jegyzet

Utolsó frissítés:
2021. április 8.

2020. február 28-ig 5524-en váltottak klubtagságot egyesületünkbe.

A honlapon megjelent információk tájékoztató jellegűek! A képek illusztrációk.
Az esetleges hibákért elnézést kérünk!

A képek forrása: internet és klubtagjaink programjainkon készített fotói.

 

Időjárás

Hőtérkép

 

Támogatóink, partnereink