Kulturális kirándulások

Szalamandra vasúttal Puchbergből a Schneebergre

2023. augusztus 19. szombat

 

Budapestről kora reggel indulunk, hogy biztonsággal elérjük kirándulásunk attrakcióját, a Salamander fogaskerekű vasút indulását. Az „élményvonat” Puchberg városkából szállítja a kirándulókat a Schneeberghez (2075 m). A Schneeberg mindamellett, hogy Bécs egyik legfontosabb vízbázisa (1873-tól szolgálja a 120 km-re fekvő Bécs ivóvízellátását), Alsó-Ausztria legmagasabb hegye, méltán nevezik a Bécsi Alpok királynőjének. Annak idején Ferenc József is utazott a Salamanderrel, most klubtagjaink élvezhetik a különleges alkalmat. A vasút 1800 méter magasságig kapaszkodik fel és a majd 10 kilométeres utat közel egy óra alatt teszi meg, meseszép természeti környezetben. Sűrű erdőkön át, festménybe illő alpesi rétek mellett haladunk el. Útközben megkóstolhatjuk a helyi buktát és mire felérünk, akklimatizálódunk a magaslati friss levegőhöz. A fenséges táj látványával nem lehet betelni! A felső állomástól elsétálunk a Kaleidoszkóp névre keresztelt kilátórészen, meglátogatjuk a közelben lévő Erzsébet templomot, melyet Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, Sissi emlékére emeltek. Egy kis szabadidőben lehetőség lesz betérni egy hüttébe vagy aki elég bátor és bírja szuflával, felkapaszkodhat a kereszthez. Biztosan lesznek olyanok is, akik a táj látványába feledkeznek és áhitattal csodálják a távoli hegyek panorámáját. A szép vidék látványa vonatunkkal lejtmenetben is elkísér minket vissza, a hegy lábához, Puchbergbe. A völgyben fekvő fürdőváros klimatikus gyógyhely, romantikus taván hattyúkkal, vadkacsákkal, ahol még élvezhető egy nem is oly régen letűnk világ békebeli hangulata! Innen a közeli Losenheim településre közelébe gurulunk autóbuszunkkal, hogy egy megcsodáljuk a Sebastian-vízesést. A tréfás kedvű helyiek szerint Sebastian Bach-ról nevezték el, de az igazság az, hogy a Mamauwiese (957 m) fennsíkján fakad a Sebastianbach (Sebestyén-patak), ami a Schneeberg vízgyűjtőjeként Puchberg felé halad és az évszaktól függően kisebb-nagyobb vízesésként zuhan alá az évezredek alatt simává koptatott sziklákon. A vízesés csak gyalogosan, erdei sétaúton közelíthető meg, kb. 30 perc a nem túl nehéz terepen, kényelmes tempóban. Meseszép élmények birtokában este érkezünk vissza Budapestre.

Találkozó: 5:45;   Indulás: 6:00 órakor

Részvételi díj:  17 900 Ft (klubtaggal együtt utazó vendégnek)

Klubtagnak:  15 900 Ft 

  várólistára. Amint szabadul fel helyünk, értesítjük.

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz

Honnan indulunk?    Rövidített link: https://tinyurl.hu/IjBD  Tervezett útvonal: térkép

Kirándulásunkra a minimális létszám 35 fő, maximum létszám 45 fő. A  retúr vonatjegyeket előre megrendeltük, az autóbuszon kell majd idegenvezetőnknek készpénzben pontosan fizetni. Személyenként 40 euro lesz  (főszezon!).

Javasoljuk, hogy külföldi kirándulás előtt pár nappal kössön honlapunkról betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást (BBP) bankkártyája használatával!