Kulturális kirándulások

Szatmár visszavár! — lápon, áron, tűzön-vízen át

2023. május 19. péntek

A Felső-Tisza vidéket a régi mondás szerint Isten jókedvében teremtette.
Van benne valami, hiszen évről-évre visszatérünk erre az árjárta vidékre, ahol el nem apadó forrásként tárulnak fel előttünk a csodák.
Minél többel megismerkedünk, annál inkább vágyunk újabb ismeretlen gyöngyszem felkutatására. Kirándulásunkat e tájék szerelmeseinek ajánljuk, csendes elvonulásra a nagyvárosi létből, egy kicsit mélyebb ismeretszerzésre.

Időpont:   2023. május 19-21.   péntektől vasárnapig    3nap/ 2éj  

Utazás:  autóbusszal, idegenvezetővel

Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)

Szállás: 2 ágyas fürdőszobás szobákban

1. nap   Nagyecseden szomjunkat a szerelmesek kútjának vizével oltjuk, miközben lelkünket is megöntözzük egy „friss legendával”. Ezután egy kevésbé hangzatos, de annál inkább érdekes technikatörténeti kuriózummal ismerkedünk a százéves, műemlékké nyilvánított gőzüzemű szivattyúteleppel, melynek az Ecsedi-láp lecsapolásánál és Mátészalka villamosenergia ellátásában volt úttörő szerepe. Maradt azért még láp, hogy milyen, megtudjuk Bátorligeten, hazánk egyik legrégebbi, fokozottan védett területén, szakvezető kíséretével. Vállaj egy nekünk maradt falu – hogy is kell ezt érteni? A falu főterén áll az „ulmi skatulya” és a „téglakatedrális”. Mik ezek? — idegenvezetőnk bemutatja! Mátészalkán a szatmári régió szellemi és tárgyi örökségeinek tárháza tárul elénk, többek között Közép-Európa legnagyobb szekér-, kocsi- és hintógyűjteménye és a kihagyhatatlan zsinagóga. Mátészalkát a fény városaként és „Hollywood bölcsőjeként” is emlegetik. Vajon miért? A rejtélyre fény derül a Szalkai-Schwartz-ház világosságtörténeti kiállításán majd kávézunk Tony Curtisszel, felidézve alakját, filmszerepeit. Megemlékezünk Zukor Adolph producerről, a Paramount Pictures filmvállalat alapítójáról, aki itt töltötte iskolás éveit, mielőtt partra szállt New Yorkban. (szállás elfoglalása, vacsora)

2. nap   Reggeli után Géberjén a nyolcszögletű saroktoronnyal és gótizáló kapuépítménnyel ékesített Jékey-kúriát tekintjük meg, majd a Sulyom tanösvényen a Holt-Szamos kanyarulatát járjuk végig. (kb. 2km, 1 óra kényelmes séta). Ököritófülpösön megemlékezünk a híres-hírhedt 1910-es húsvéti bálról, mely hatalmas tűzvésszel ért véget és a tragédia híre bejárta az akkori világsajtót. (Móricz Zsigmond "A fáklya") Csenger turistalátványosságai továbbá a Makovecz Imre és társai által tervezett épületek sora, kezdve az iskolától a görögkatolikus templomon át a buszmegállóig. Napunk utolsó állomása Nagygéc. Az 1970-es esztendő árvize szellemfaluvá tette a települést, ennek állít emléket a Megmaradás temploma és körülötte a Nemzeti Emlékpark. (vacsora a szálláson)

3. nap   Reggeli után szállásunkat elhagyjuk és első állomásunk a Rákóczi-kultusz fellegvára, Vaja. A Felső-Tisza-vidék egyik legszebb reneszánsz stílusú várkastélya, a Vay família ősi fészke. A szép ősparkban lévő kastélyban ma a Vay Ádám Múzeum kiállítása mutatja be a Rákóczi-szabadságharcot és korát. Innen Baktalórántházára megyünk, a nemrégiben felújított Dégenfeld-kastélyba. Az eredetileg vadászkúriának épült épületben virtuálisan is a jelenből a múltba repülünk. (Tudta? Két unokája is volt Magyarország miniszterelnöke: dr. Tisza Kálmán és Degenfeld Ilona fia, Tisza István, továbbá a kastélyban 1871-ben született Károlyi Gyula - Károlyi Tibor fia -, aki 1931-32-ig töltötte be a miniszterelnöki posztot. Halála után (1883) báró Podmaniczky Géza örökölte a kastélyt. Nagy vadász volt, míg feleségét Degenfeld Bertát Magyarország első női amatőr csillagásznőjeként tartják számon, ő fedezte fel az Androméda csillagköd egyik szupernóváját. Később egy kisbolygót neveztek el róla.) Nyírbátorban találjuk a késő gótika egyik legszebb magyarországi példáját, a hálós csarnoktemplomot. Ugyancsak a nyírbátori református templom büszkélkedhet a Kárpát-medence egyik legmagasabb fa harangtornyával, mely még az 1640-es években épült. Háromnapos kirándulásunk végén — szintén virtuálisan — a múltból a jelenbe repülünk. Mégpedig a Nyíradonyban idén átadott Erdei Harmónia Látogatóközpontban. A gúthi erdő vadvilágát bemutató kiállítás számtalan élményelemmel kápráztatja el csoportunkat. Például külön attrakció a fényerdő, egy látványosan megvilágított multimédiás ösvény, ahol titokzatos tájakon, zenei aláfestés kíséretében sétálhatunk. Innen az esti órákban érkezünk vissza Budapestre, három nap rendkívül változatos élményeivel.

Találkozó: 06:45;   Indulás: 07:00 órakor

Részvételi díj: 74 900 Ft  (klubtaggal együtt utazó vendégnek)

Egyágyas felár: 8 500 Ft/ fő/ éj  - 2 éjszakára 17 000 Ft!

Klubtagnak:  69 900 Ft

Előzetes tájékoódásunk szerint helyszínen fizetendő belépőkre, tárlatvezetésekre kb. teljes áron 9000 Ft, 62-70 éves kor között 7000 Ft, 70 éven felülieknek kb. 6000 Ft-ra lesz szükség a 3 nap folyamán.

Befizetési határidő — a szabad helyek függvényében — többnapos kirándulásra az indulást megelőző 30. nap. A csoport létszámát legkésőbb a befizetési határidő napján zárjuk. A létszámnak megfelelően rendelünk pl. autóbuszt, étkezést, programokat, múzeumi vezetéseket, szállást, ezért a csoportzárást követően már nem tudunk új jelentkezést elfogadni. Amennyiben mégis megoldható, abban az esetben 1000 Ft/fő/nap plusz szervezési díjat számolunk fel.
Többnapos kirándulásokra a részvételi díjat két részletben is be lehet fizetni: jelentkezéskor 40% előleget, majd indulás előtt legkésőbb 30 nappal a fennmaradó hátralékot. A megrendelésben kérjük jelezze, ha 2 részletben kíván fizetni. Programjainkhoz további általános részletekért  — pl. a szálláson társításra vonatkozóan —  kérjük tájékozódjon alább 
vagy honlapunk "Egyesületünkről" menüpontjában.

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz

Honnan indulunk?    Rövidített link: https://tinyurl.hu/7x30

Tervezett útvonal:  1 nap  térkép     2. nap  térkép     3. nap  térkép