Kulturális kirándulások

Téli vendégségben az Esterházyaknál

2022. december 3. szombat

 

Kirándulásunk első állomása a nyugati határszélen fekvő fertődi Esterházy-kastély hazánk legnagyobb és egyik legszebb főúri kastélya. Építése és fénykora Esterházy Miklós herceghez kötődik, aki kora polihisztoraként - közéleti emberként, művészként és „pompaszerető” mecénásként - létrehozta az uralkodói udvarokhoz mérhető fényűző rezidenciát. Az Esterházyak művészetpártoló tevékenysége révén a kastély „Magyar Versailles”–ként is elhíresült, tekintettel arra, hogy a 18. századi Magyarország kulturális központjaként rangos szerepet töltött be. Ékes bizonyítéka ennek, hogy Joseph Haydn és Eszterháza neve elválaszthatatlan az európai zene történetében.
Határátlépést követően második állomásunk, Kismaron/ Eisenstadt következik, Ausztria Burgenland tartományának székhelye. A városka központjában található az Esterházy-kastély, Burgenland szimbóluma, és legjelentősebb kulturális műemléke. Ez a kismartoni palota a királyi család számára is kedvelt társadalmi találkozóhely volt. A Habsburgokhoz évszázadokon át kötődő házat szoros, mondhatni baráti viszony fűzte az uralkodóházhoz. Téli kastélylátogatásunk során a termekben megelevenedik előttünk a kastély 300 éves építéstörténete, az Esterházy hercegek műélvezete és életvitele, betekintünk az Esterházy-dinasztia három karizmatikus nőalakjának lakosztályaiba, a kastélykápolnába és a Haydn Terembe. Az Esterházy-kastély hangulata kivételes zeneművek megalkotására inspirálták Joseph Haydnt, aki több mint negyven évig állt karnagyként a hercegi család szolgálatában. A róla elnevezett Haydn Terem barokk freskóival és falfestményeivel a mai napig a világ legszebb és legjobb akusztikával rendelkező koncerttermei közé sorolható.
Utunkat folytatva érkezünk Burgenland egyik legismertebb jelképéhez, a Rozália-hegység egyik dolomit szikláján magasodó Fraknó/ Forchtenstein várához, mely épségben megmaradt az utókor számára. A XIII. században még magyar királyi várként kezdték el építeni, s a századok során, miután minden veszedelem elkerülte, a biztonságos lakóhelyből családi kincstár, levéltár és a korabeli fegyverarzenál őrzőhelye lett. Fegyvergyűjteménye ma is a legnagyobb magángyűjtemény Közép-Európában, ezüstbútor-gyűjteménye a legrégebbi, elefántcsont faragványai a ma létező legnagyobb számú gyűjteményt alkotják. Itt is téli tárlatvezetésen veszünk részt, majd egy kis szabadidő keretében élvezzük a meghitt hangulatú adventi varázslatot!

Találkozó: 06:45;   Indulás: 07:00 órakor

Részvételi díj:  19 600  Ft (klubtaggal együtt utazó vendégnek)

Klubtagnak:  17 600 Ft

Előzetes tájékozódásunk szerint a belépődíjak helyi vezetésekkel:

Fertődön teljes árú 3500 Ft, nyugdíjas 65-70 éves kor között 1750 Ft, 70 éves kor fölött csak regisztrációs jegy szükséges, Kismartonban és Fraknóban összesen 26 euro/fő. Kérjük kedves vendégeinket, szíveskedjenek előre összekészíteni készpénzben a pontos összeget!

enlightened Tájékoztató a Barátság Klub programjaihoz
Honnan indulunk? - kattints ide!   Tervezett útvonal: térkép   Rövidített link: https://tinyurl.hu/fVC3
A tervezett útvonal mentén irodánkkal történő megbeszélés esetén vidéki fel- és leszállási lehetőséget — vendégeink saját felelősségére — biztosítunk pl. benzinkútnál, autópálya pihenőben, ahol autóbuszunk szabályosan és biztonságosan megállhat.