Kulturális kirándulások

Tengerszemtől hegytetőig — zempléni élménynapok 3nap/ 2éj

2024. augusztus 30. péntek

  

A varázslatosan szép Zemplén hegyvidékére hívjuk klubtagjainkat, tartsanak velünk — szó szerint a mélységekből a magasságokba!

Időpont:   2024. augusztus 30-tól szeptember 1-ig   péntektől vasárnapig    3nap/ 2éj  

Utazás:  autóbusszal, idegenvezetővel

Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)

Szállás: Telkibányán franciaágyas, 2 vagy 3 külön ágyas elhelyezés lehetséges zuhanyozós/WC-s szobákban    (4db 1 ágyas szobánk van, felára 13 000 Ft/fő/éj)

1. nap:   Izgalmas kalandjaink a Sárospatak melletti Megyer-hegyi Tengerszemnél kezdődnek, mely hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája. A hajdani malomkőbánya és a természet lenyűgözően harmonikus egységet hozott itt létre. A szőlőtőkék közt vezető földúton dzsippekkel jutunk föl a pazar kilátást nyújtó magaslatra. A bánya peremén körbejárjuk a vízzel telt „kráter” majd leereszkedünk a szűk „kanyonba”, miközben idegenvezetőnktől minden titkot megtudunk erről a vadregényes helyről. Innen a sátoraljaújhelyi élménypark libegőjéhez hajtunk autóbuszunkkal. Ha az időjárás engedi, hazánk leghosszabb libegőjével  1332 métert siklunk föl a Magas-hegy (514m) csúcsán lévő tömzsi vasszerkezetű kilátóig, melyről csodálatos körpanoráma tárul elénk a környező hegyek látványával. Kirándulásunk idejére már átadják a legújabb attrakciót, a függőhidat. A bátorságpróbával is felérő látványosság most a második leghosszabb ilyen szerkezet a világon. Elöljáróban itt megnézhető róla egy videó. https://youtu.be/vG9075JPq2Q
A saját szemünkkel, a valóságban is meg kell nézni! Átmenni rajta (?)…ott ki-ki eldönti majd, hogy bevállalja-e! (Szabadtéri programra alkalmatlan időjárás esetén Sárospatakon Rákóczi fejedelem, Széphalmon nyelvújítónk, Kazinczy Ferenc nyomába eredünk, a róla elnevezett múzeumban anyanyelvünk érdekességeibe merülünk és Sátoraljaújhely kedves belvárosában teszünk egy rövid sétát.)Utunkat a határ túloldalán, Borsiban folytatjuk, a Rákóczi Várkastélyban. Az épület történelmi jelentősége, hogy 1676-ban itt látta meg a napvilágot a későbbi fejedelem, II. Rákóczi Ferenc. Egyesületünkkel évtizedek óta visszajárunk erre az emlékhelyre. Tehetetlenül szemmel követtük pusztulását és most elmondhatatlan öröm, hogy újra tündökölni láthatjuk e reneszánsz építészeti gyöngyszemet, múltunk egy darabkáját. A határ másik oldaláról visszatérve, a Hegyköz rejtekén, Telkibányán, pihentető erdei környezetben lévő szálláshelyünkön vacsorázunk és nyugovóra térünk.

2. nap:   Friss hegyi levegőn madárcsicsergésre ébredünk, megreggelizünk és fogjuk a kis ásóinkat (ott kapjuk kölcsönbe) és egy másfél órás ásványkereső túrával kezdjük a napot. Milyen kincsekre lelünk? Az erdő mélyén jó eséllyel találunk hegyikristályt, jáspist, faopált, achátot, ametisztet — beazonosításukban szakvezetőnk lesz a segítségünkre. Erdei kincskeresésünket követően a Zemplén csodájaként újjáéledt Füzéri vár meghódítására indulunk, mely egy meredek falú vulkáni kúp tetején tör az ég felé. A várat a 13. század elején építették, így legkorábbi várainak egyike. A folyamatosan épülő, szépülő Alsó- és Felső Vár palotaszárnyai, bástyái, gyönyörű várkápolnája, az érdekes kiállítóterek minden évben újdonságokkal várják a látogatókat. A Felső Várig nem könnyű feljutni, az időnkbe belefér és megéri a fáradságot! A panoráma leírhatatlan, a hegyvidék szépsége magával ragadó! Délután a hegyek között megbúvó „Aranygombos Telkibányán” megtekintjük a kopjafás temetőt és az ércmúzeumot,majd kellemesen elfáradva vacsoraidőre visszatérünk a szállodánkba.

3. nap: Reggeli után elhagyjuk a szálláshelyünket és szinte gyermekként élvezzük a ránk váró további élményeket. Először is hazánk legrégebben működő erdei kisvasútján az őszi erdők sűrűjén át Pálházáról a hegyek között megbújó kőkapui vadászkastélyig zötyögünk. Ha tovacsattogott a kisvonat, hallgatjuk a természet csöndjét, megfejtjük a faszobrok jelentését és kőrbe sétáljuk az Áfonyás-tavat. Néhány kilométerrel odébb bejárjuk a nemrégiben teljes pompájában újjászületett füzérradványi Károlyi-kastélyt, Zemplén legszebb gyöngyszemét. A meseszép épületben megismerjük a kastély történetét, a Károlyi család életét, majd az erdők által körülölelt hatalmas angolparkban sétálunk. A különleges klímájú terület többszáz éves faóriásairól híres, többek között az 1721-ben ültetett, gigantikus Rákóczi-platánjáról. Háromnapos zempléni kalandozásunk záróakkordjaként élményeink képkockáit a hercegkúti pincesoron gyarapítjuk. A Kőporos és Gombos-hegy riolitba vájt, emeletes pincesor a népi építészet egyedülálló remekei, s mint ilyen kincs, kultúrtáj kategóriában világörökségi címet kaptak. És mit rejtenek ezek a jellegzetes, kőből épült, háromszög alakú bejáratok? Megnézzük és tartalmukat meg is ízleljük! Kirándulásunk zárásaként koccintunk az egyik pincészet finom nedűjével. Jó hangulatú, rendkívül gazdag élményeket felsorakoztató kirándulásunk végén az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Találkozó: 6:00;   Indulás: 6:15 órakor;   1146 Budapest, Dózsa György út 1.   (térkép megnyitásához kattintson a címre)

Részvételi díj:  107 400 Ft (klubtaggal együtt utazó vendégnek)

Egyágyas felár: 26 000 Ft/ fő/ 2éj

Klubtagnak: 99 900  Ft

   

Szálláshelyünkön a lefoglalt szobáinkat július közepéig tartják fenn csoportunk számára. A belépőket, időpontokat, helyi vezetéseket, jegyeket  előre le kell foglalnunk, ezért ha velünk szeretne tartani, kérjük, minél hamarabb küldje el a megrendelését!  

Többnapos kirándulásokra a részvételi díjat két részletben is be lehet fizetni: jelentkezéskor 40% előleget, majd indulás előtt legkésőbb 2024. július 30-ig a fennmaradó hátralékot. A megrendelésben kérjük jelezze, ha 2 részletben kíván fizetni. Programjainkhoz további általános részletekért  — pl. a szálláson társításra vonatkozóan —  kérjük tájékozódjon honlapunk "Egyesületünkről" menüpontjában. (A kirándulás meghirdetésének időpontja: 2024.05.22.)

A programokkal kapcsolatos költségekre .... Ft és .... euro szükséges. (még kalkuláció alatt)

Javasoljuk, hogy a kirándulás előtt pár nappal kössön honlapunkról betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást (BBP) bankkártyája használatával! 

Külön fizetendő költségek  enlightenedTájékoztató a Barátság Klub programjaihoz
Klubtagsági mailHírlevél