Kulturális kirándulások

 

EGYNAPOS KIRÁNDULÁSOK,
ORSZÁGJÁRÁS,
BUDAPESTI SÉTÁK,
PROGRAMOK,
KULTURÁLT SZÓRAKOZÁS,
TÁRSASÁGI ÉLET
— A BARÁTSÁG KLUB TAGJAINAK

 

+36 (20) 971-1599

info@baratsagklub.hu

 

Vizsoly, Boldogkőváralja, Tarcal — kirándulás középkori lakomával

2020. október 25. vasárnap

Vizsolyban a felbecsülhetetlen értékű, eredeti Vizsolyi Bibliát őrző Árpád-kori református templomban megcsodáljuk a freskóművészet remekeit és egy kicsit belefeledkezünk a nyomdászat történetébe.
Időutazásunkat a sziklagerincen magányosan álló, festőien fennkölt Boldogkő várában folytatjuk. A Hernád folyó völgyét védő erődítmény a tatárjárás után épülhetett, legenda őrzi nevének múltját, nevének eredetét és birtokosainak is se szeri se száma. Sok híres, történelmi alak és művész fordult meg itt: a vár káplánja volt Dévai Bíró Mátyás, a „magyar Luther”, de Balassi Bálint s többször tartózkodott a településen és a várban írta Borivóknak való című versét. Szabó Dezső elbeszélést írt róla, Vécsey Jenő pedig szimfonikus költeményt. A megújuló vár mostanság a lovagkor szellemében varázsolja el látogatókat, fantasztikus panorámával, középkori élményekkel. Falai között régészeti- és hadtörténeti kiállítás, pénztörténeti-, zászló- és címerkiállítás, lovagterem, szárazmalom, kovácsműhely és várbörtön, valamint a magyar történelem híres csatáit bemutató ólomkatona kiállítás látható, pl. a muhi csata aprólékosan kidolgozott jelenete több mint ezer figurával van megjelenítve. A zárt térben lévő kiállítások jelenleg nem látogathatók, ellenben a jelmezes udvarhölgyek időutazásra invitálják a látogatót IV. Béla korától Károly Róbert időszakán át a lovagkor végéig. Megismerkedhetünk „Caroberto” Csák Máté elleni küzdelmeivel, a hamis pénz verésével, vagy a rablólovagokként is emlegetett Bebek-család történetével. A hegy gyomrában borozó és a középkori étteremben korabeli receptúrák alapján készített ételekkel várják a megfáradt vándorokat – vagyis lelkes csoportunkat. Ebédünk középkori lakoma lesz, fa tálakon négy fő részére csirke, kacsa, csülök –  mi szem-szájnak ingere – fa kanállal és ötágú villával. Tarcalnál megállunk a nagyon szép körpanorámát nyújtó domb tetején felállított monumentális nagyságú Áldó Krisztus szobornál.  Idegenvezető: Molnár Attila

Találkozó: 5:45;  Indulás: 6:00 órakor

Részvételi díj: 14 400 Ft  középkori lakomával

Megrendelés kirándulásra

 

 

enlightened Rövid tájékoztató autóbuszos kirándulásainkhoz

 

Új, 2021-es általános tájékoztató információ innen letölthető

 

Autóbuszaink Budapestről, az M2-es metró „Puskás Ferenc Stadion” megállójának közelében, a Dózsa György út — Kerepesi út kereszteződésében található OMV töltőállomás mellett, a BOK Csarnok (volt SYMA Csarnok) Dózsa Gy. úti bejáratával szemben lévő buszparkolóból indulnak és ide is érkeznek visszaA tervezett útvonal mentén irodánkkal történő megbeszélés esetén vidéki fel- és leszállási lehetőséget — vendégeink saját felelősségére — biztosítunk pl. benzinkútnál, autópálya pihenőben, ahol autóbuszunk szabályosan és biztonságosan megállhat. Budapesten belül nincs másik fel- és leszállási lehetőség.  Az autóbuszban hagyott és elhagyott tárgyakra felelősséget nem vállalunk! A csoport leszállítását követően a gépkocsivezetőn kívül vendég nem tartózkodhat az autóbuszon.
Az autóbuszon kijelölt szolgálati helyre vendég csak az iroda jóváhagyásával ülhet. A második sor ülőhelyei (VIP ülések) felár ellenében kérhetők, melynek díjai  3000 Ft/ fő/ ülés. A kényelmesebb utazás érdekében megrendeléskor a szabad helyek függvényében +1 szabad ülés igényelhető, felára 5000 Ft/fő/nap. Amennyiben kisebb autóbusszal utazunk, a befizetett felárat visszafizetjük.

 

Kirándulásaink részvételi díjai tartalmazzák az autóbuszos utazás költségeit (autóbusz bérleti díja, autópályadíj, gépkocsivezető(k) napidíja, parkolás, úthasználati díj), a csoportvezetést (idegenvezető / csoportvezető ellátása, programmal kapcsolatos költsége) és belföldön legtöbbször ebédet. 2021-ben a vírushelyzetből adódó nehézségek miatt kirándulásainkat átmenetileg ebéd nélkül szervezzük. Az otthonról hozott vagy útközben vásárolt (pl. benzinkút) elemózsiát menet közben, az autóbuszon fogyasztjuk el. Kérjük vendégeinket, hogy erős illatú (pl. halkonzerv), gyorsan romló élelmiszereket ne hozzanak magukkal és vigyázzunk autóbuszunk tisztaságára!

 

 heart Gyermekkedvezmény (felnőttel utazónak) 18 éves korig 2 000,- Ft.

 

Figyelem, újdonság! 2021-től lehetőséget biztosítunk klubtagunkkal együtt utazó vendég 2000 Ft felárral történő részvételére. (Az utazáshoz a vendég adatait - név, cím, e-mail cím - is szükséges irodánknak megadni!)

Általában a helyszínen készpénzben külön fizetendők az esetleges kiadások (pl. belépő, helyi tárlatvezetési díj), melyekre naponta belföldön kb. 5 - 6.000,- forintot, külföldön legalább 25 - 30 eurót javaslunk illetve ennek megfelelő helyi fizetőeszközt, lehetőleg kis címletekben.

Programjainkra kérjük, hozza magával érvényes személyazonosító okmányát, szükséges gyógyszereit, igény szerint enni- és innivalót. Kirándulásainkra kényelmes lábbeli viselését és réteges öltözködést ajánlunk. Szüksége lehet aprópénzre, mobiltelefonra, esernyőre, elemre a fényképezőgépbe. A program során kérjük, legyen figyelemmel utastársaira, a helyi szokásokra, az idegenvezető tájékoztatásaira. Tartsa be az előírásokat és a kulturált viselkedés illemszabályait, hogy mindannyian jól érezzük magunkat és legközelebb is barátsággal üdvözöljük egymást!

Kirándulásainkra kössön honlapunkról bankkártyája használatával
Betegség- Baleset- és Poggyászbiztosítást!
  

Meghirdetett programjaink tájékoztató jellegűek! Az időpontok és az árak módosulhatnak! Tájékoztatásunk nem teljes körű! További és aktuális információkért kövesse honlapunkat!

Kellemes kirándulást kívánunk!

 
 

Jegyzet

Utolsó frissítés:
2021. április 8.

2020. február 28-ig 5524-en váltottak klubtagságot egyesületünkbe.

A honlapon megjelent információk tájékoztató jellegűek! A képek illusztrációk.
Az esetleges hibákért elnézést kérünk!

A képek forrása: internet és klubtagjaink programjainkon készített fotói.

 

Időjárás

Hőtérkép

 

Támogatóink, partnereink